BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós szintű népszavazás - Meghal, mielőtt megszületne?

A tervek szerint jövőre elindul az Európai Állampolgár Iniciatíva rendszere, amely lehetővé teszi, hogy az uniós állampolgárok a közösség egészében nyilvánítsanak véleményt egy-egy kérdésben.

Az előzetes tervek szerint már 2012 áprilisában beérkezhetnének az első, uniós szintű népszavazás szavazólapjai, az EurActiv szerint viszont a rendszer elindításával kapcsolatos előkészületek nem éppen zökkenőmentesek.

Gerald Häfner, a Zöldek uniós népszavazásért felelős európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: komoly aggodalomra ad okot, hogy sem a megfelelő anyagi források, sem a szükséges munkaerő állomány nem áll rendelkezésre a bevezetéshez az Európai Bizottságban, így az egész rendszer összeomolhat, mielőtt elindulna. Häfner szerint a tagállamok sem tesznek eleget az előkészületek érdekében, a minisztériumok egymást között dobálóznak a feladattal, sőt, sok országban még nem is jelölték ki a kérdésben illetékes vezetőket.

A problémát egyrészt a szavazólapok hitelesítése okozza. Normál esetben ez a tagállamok felelőssége és sok kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a résztvevők útlevél- vagy személyi igazolványszámukkal hitelesítsék az íveket. A szakértők viszont attól tartanak, hogy az ilyen szigor elveszi majd a polgárok kedvét a részvételtől. Ráadásul egyelőre az sem világos, hogy ki fizeti majd a népszavazás jelentős költségét. Mindenesetre máris sorakoznak a leendő uniós népszavazások témái, így többek között népszavazást tartanának a nukleáris energia használatnak tiltásáról, a médiapluralizmus védelméről és arról, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Más kérdés, hogy népszavazás csak olyan kérdésekről tartható, amelyhez nem szükséges az uniós egyezmények módosítása, vagyis a felvetett témák jó része biztosan megbukik majd.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.