BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görög hitelek - A kormányfő megvezeti a finneket?

A finn miniszterelnök és a külügyminiszter félrevezeti a közvéleményt a Görögországnak nyújtott hitelek garanciájával kapcsolatban – állítja Eero Lehti kormánypárti képviselő.

 A Nemzeti Koalíció Pártjába tartozó képviselő, aki párttársa Jyrki Katainen miniszterelnöknek, a Keskisuomalainen című lapnak adott nyilatkozatában emlékeztetett: a biztosíték Finnország alapvető követelése volt a hitelről tárgyaló júliusi csúcson.

Az ülésen azonban – Katainen állításával ellentétben – csak annyit sikerült elérni, hogy a jegyzőkönyvben megemlítették: „megfelelően kell kezelni az ügyet”. Katainen a képviselő „tudatlanságával” próbálta magyarázni az esetet. Jan Vapaavuori, a Nemzeti Koalíció Pártjának frakcióvezetője pedig jelezte, az ősz folyamán kíván elbeszélgetni Lehtivel a nyilatkozatról, mivel úgy látja, a képviselő megszegte a párt szabályzatát, amikor nyíltan kritizálta a miniszterelnököt, aki egyben pártelnök is.

A múlt héten nem csak párttársa miatt szorult magyarázkodásra a finn miniszterelnök. Az uniós ügyekért felelős parlamenti bizottságban az ellenzéki Centrum Párt és az Igazi Finnek azzal vádolták Katainent, hogy a július 21-i EU-csúcson túllépte a bizottság által adott tárgyalási mandátumot. Kimmo Tiilikainen, az ellenzéki Centrum Párt frakcióvezetője szerint azzal, hogy rugalmasabbá tették az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz felhasználását, éppen olyan intézkedést fogadtak el az EU állam- és kormányfői, amelyet Finnország mindvégig ellenzett.

Azzal, hogy az ideiglenesen felállított pénzalapból a bajba jutott államok kötvényeit lehet vásárolni a másodlagos piacon, és használható a bankok feltőkésítésére, ismét az eurózóna országainak „vállán” lett nagyobb a teher. Ahelyett, hogy növelték volna a magánbefektetők felelősségét, az új szabályokkal épp könnyebbé vált a helyzetük.

Tiilikainen is úgy látja, Finnország fő követeléséből – miszerint garanciát akartak látni a hitelek mögött – csak egy „gyenge bejegyzés” lett a csúcstalálkozó jegyzőkönyvében, miközben túl sokat adott fel az eredeti követelésekből. Katainen azzal próbált védekezni, hogy egy bizonytalan szituációban kellett Görögországról döntést hozni. A kormányfő emlékeztetett, az EU-csúcson elfogadott döntést a finn parlamentnek is jóvá kell hagynia. Helsinki még a szeptemberi parlamenti szavazás előtt valamilyen kétoldalú egyezségre próbál jutni a görögökkel a hitelgarancia kérdésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.