BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét évet kapott Timosenko, az EU "kiakadt"

Hét éves, börtönben letöltendő büntetést kapott Julia Timosenko, volt ukrán miniszterelnök. A vádak szerint a politikus visszaélt hatalmával, amikor aláírta 2009-ben az orosz-ukrán gázmegállapodást.

Timosenko szerint az ellene felhozott vádakat politikai okok vezérelték; kijelentette: "az utolsó lehelletéig" küzdeni fog az ukrán demokráciáért. A bíróság ítélete szerint Timosenko köteles továbbá visszafizetni 1,5 milliárd hrivnyát (csaknem 41 milliárd forintot), amit az állami gáztársaság veszített a szerződés miatt.

Az ítélet ismertetésekor Timosenko kijelentette, hogy harcolni fog a "jó hírneve megőrzéséért" és hogy Ukrajna visszasüllyedt Sztálin 1937-es Szovjetuniójának szintjére.

Bár az európai vezetők többsége egyetértett abban, hogy Julia Timosenko elítésése, melyben aktív szerepet kapott Viktor Janukovics jelenlegi miniszterelnök vallomása is, helytelen, arról már megoszlanak a vélemények, hogyan is kezelje a továbbiakban az Unió Ukrajnát. Litvánia, Lengyelország és néhány, a volt keleti blokkhoz tartozó ország szerint tovább kell folytatni a tárgyalásokat a Ukrajnával az Unióhoz való közeledésről, mivel a Keleti Partnerség évtizedekre meghatározhatja a térség geopolitikáját. Ugyanakkor az EU egyes intézményei - a háttérben például Németország támogatásával - folyamatosan gátolják a tárgyalások előrehaladását, így tiltakozva Janukovics diktatórikus módszerei ellen.

Mindeközben Oroszország kétarcú politikát játszik. A világ számára olyan üzeneteket küldözget, mely szerint senkinek nem szabadna Ukrajnával szorosabb kapcsolatba kerülnie, mivel az ország teljes politikai elitje a velejéig romlott. Ugyanakkor a kijevi orosz nagykövetségen egyre-másra rendezik a kaviár-vodka partikat, ahol azt ecsetelik az ukrán politikusoknak, hogy milliárdokat veszítene az ország az EU-hoz való közeledéssel, mivel Ukrajnát elárasztaná a vámmentes, Unióból származó áru, miközben új vámokat kényszerítenének az országba érkező fehérorosz, orosz és kazah árukra.

Egyes elemzők szerint Janukovics és oligarcha politikustársai számára jelenleg nem is elsődleges szempont az uniós integráció. "A legjobb az lenne számukra, ha sikerülne az EU-val egy szabadkereskedelmi szerződést és egy vízummentességet összehozni és parkolhatnának az EU szélső zónáiban. Több pénzt szeretnének az EU-ból és szabad utazhatást, azonban a legkevésbé sincs szükségük a nehézkes brüsszeli bürokráciára és az ország vezetését ellenőrző szigorú szemekre" - vélte egy 15 éve Ukrajnában élő üzletember.

Az Európai Unió mélységes csalódottságának adott hangot Catherine Ashton a Julija Timosenko ellen hozott keddi ítélet miatt. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagállamok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása közben kiadott állásfoglalásában megállapította, hogy a büntetőper lefolytatása során nem tartották tiszteletben a tisztességes, átlátható és független jogi eljárás nemzetközileg elfogadott normáit. Ashton szerint Ukrajnában az igazságszolgáltatást politikailag motivált módon, szelektíven alkalmazzák az ellenzék vezetőivel és a korábbi kormány tagjaival szemben.

Az Európai Unió felszólította az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes, átlátható és pártatlan eljárást Timosenko fellebbezési ügyének elbírálásakor, illetve volt kormánytagokkal kapcsolatos más ügyekben.

Ashton az állásfoglalásban külön kitért arra: a fellebbezési jogot nem szabad csorbítani azzal, hogy a vádlottat korlátozzák választásokon való indulásban, beleértve a jövőre esedékes parlamenti választásokat.

Az uniós állásfoglalás szerint jelentős hatást gyakorol majd az EU-ukrán kapcsolatokra az, hogy miként tartják tiszteletben az ukrán hatóságok a jogállamiság általános értékeit, illetve miképpen kezelik ezeket a konkrét ügyeket. Ashton utalt ezzel kapcsolatban a készülő EU-ukrán társulási megállapodás megkötésének kérdésére, valamint a politikai párbeszéd, illetve a szélesebb értelemben vett együttműködés jövőjére.

"Politikailag motiváltnak" minősítette Julija Timosenko perét keddi állásfoglalásában az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének londoni közleménye szerint a Timosenko ellen felhozott vádak "nemzetközileg értelmezhetetlen kihágásokra" alapulnak, politikailag motiváltak, és arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy kriminalizálják a volt miniszterelnök által munkája során hozott döntéseket.

Az Amnesty International szerint a rossz politikai döntéseket - "ha itt egyáltalán erről van szó" - a választóknak kell büntetniük, nem a bíróságoknak. Julija Timosenko elítélése az ellene megfogalmazott vádpontok alapján törvényellenes, ezért Timosenkót azonnali hatállyal szabadon kell engedni, és a vele szemben felhozott összes vádat ejteni kell - áll az AI keddi londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet szerint a Timosenko-per rendszerszintű problémákat tárt fel az ukrán igazságszolgáltatáson belül, és az eljárás kétségeket ébreszt az ukrán bíróságok függetlenségével kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.