BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva fenyegeti Izraelt: Rossz ötlet Irán megtámadása

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nagy hibának nevezte az esetleges döntést, miszerint Izrael katonai csapást hajtana végre iráni nukleáris létesítmények ellen.

A RIA Novosztyi jelentése szerint Lavrov úgy fogalmazott: "nem ez az első alkalom, hogy Izrael hivatalos képviselői Irán ellen végrehajtandó esetleges  csapásokról tesznek említést. Ez súlyos hiba lenne, előre nem látható következményekkel". Egy állam ellen az erőszak alkalmazása csak két esetben lehetséges, amelyek az ENSZ alapszabályzatában szerepelnek: önvédelemből vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján – mondta Lavrov, leszögezve, hogy erre a helyzetre egyik verzió sem alkalmazható.

Az orosz külügyminiszter ezzel reagált Simon Perez izraeli elnök azon pénteki nyilatkozatára, amely szerint Izrael elsőbbséget biztosít az iráni atomprogram körül támadt konfliktus katonai megoldásának. Izraeli médiajelentések szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök a kabinetjében igyekszik többséget szerezni az esetleges katonai akcióhoz, amelyhez már a külügyminisztert is megnyerte.

Az izraeli vezetés egyelőre nem tett egyértelmű nyilatkozatot Irán kapcsán, a kormány tisztviselők hangsúlyozták, hogy Izraelt nem félemlítheti meg Irán, a miniszterelnök pedig az ország megnövekedett befolyásáról és katonai erejéről beszélt. A nyugati titkosszolgálatok jelentése szerint Irán két-három év alatt felépíthet egy atomfegyvert, amennyiben erre határozza el magát, bár tudomásuk szerint eddig nem született erre vonatkozó döntés.

A Jerusalem Post azt is tudni véli, hogy a több száz repülőgépet felvonultató támadás terve már el is készült. Az izraeli vadászoknak az akció során rejtve kell maradniuk a környező országok radar rendszerei elől és be kell vetniük a légi utántöltési technikát is, amennyiben 1 500 – 2 000 kilométerre található célpontokat akarnak megtámadni. A technika nem jelent akadályt az izraeli légierő számára.

Az informátorok szerint a kérdésben döntő jelentőségű lehet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Iránról szóló jelentése, amelyet holnap hoznak nyilvánosságra és amelyben az AP tudomása szerint új, eddig titkos információk szerepelnek majd az ország atomprogramjáról.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.