BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz titkosszolgálat vezetője Szíriában tárgyal

A Szíriában kirobbant erőszak-cselekmények hatására Oroszország most diplomáciai lépéseket tesz, miután a múlt hét végén megvétózta az ENSZ határozatát, amely szigorúbb szankciókat léptetett volna életbe az Asszad-rezsimmel szemben.

Szergej Lavrov külügyminiszter és Michail Fradkov, az orosz külföldi titkosszolgálat vezetője ma Damaszkuszba érkezett, ahol tárgyalásokat folytatnak Asszad szíriai elnökkel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) jelentése szerint az utazás tervét már órákkal az orosz és a kínai vétó előtt nyilvánosságra hozták. Az utazás célja az lehet - tűnik ki médiajelentésekből -, hogy rávegyék Asszadot a hatalomról való ellenőrzött lemondásra, mert ez lehetővé tenné Oroszországnak, hogy megőrizze befolyását Szíriában. Lavrov egyelőre nem akart a küldetése céljáról nyilatkozni.

A Biztonsági Tanács meghiúsult határozattervezete támogatta az Arab Liga béketervét, amely Asszad távozását sürgette. Ám Lavrov az orosz vétót ért nemzetközi bírálatot élesen visszautasította. A Biztonsági Tanács elsietve szavazott a tervezetről - jelentette ki hétfőn. "Oroszország elszánt arra, hogy más államokkal együttműködve elérje a szíriai helyzet stabilizálódását, sürgős demokratikus reformok gyors megvalósítása révén" - közölte Moszkvában a külügyminisztérium.

A szíriai ellenzék lassan egy éve harcol az Asszad-rezsim ellen, miközben a diktátor kormány továbbra is azt állítja, hogy fegyveres terroristák ellen folytat harcot. Előző péntek óta Homs városára irányul az ágyútűz, eddig legalább kilencvenöten vesztették életüket.

A Szovjetunió szétesése óta jelentősen csökkent Moszkva befolyása Észak-Afrikában és az arab világban. A líbiai kormányváltás után már csak Algéria és Szíria maradt meg szövetségesének és üzleti partnerének. Az orosz fegyverexportőrök a polgárháború és a líbiai elnök ellen életbe léptetett szankciók miatt mintegy négymilliárd dollárnyi nyereségtől estek el. Oroszország akkoriban Kínával együtt a Biztonsági Tanácsban tartózkodott a szavazástól, és ezzel lehetővé tette a NATO beavatkozását Észak-Afrikában. A végeredmény ismeretes, Kadhafi uralmát megdöntötték. Oroszország számára azonban egy fontos üzleti partner veszett el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.