Közélet

Nő a feszültség: Harckészültségben a cirkálók a Dél-kínai tengeren

A vitatott fennhatóságú Dél-kínai tengeren tovább nőtt a feszültség Kína és a szomszédos országok között, Peking pedig közölte, hogy bevetésre kész őrjáratot létesített az érintett régióban.

A status quo-t Vietnam törölte a dél-kínai tengeren azzal, hogy légtérellenőrzést kezdett a Spratly szigetek térségében. Arra a kérdésre, milyen válaszlépésre készül Kína, Geng Janseng, a védelmi minisztérium szóvivője a Reutersnek annyit válaszolt: Kína ellenáll minden katonai provokációnak. Peking – tette hozzá a tisztségviselő – már rendszeresítették a bevetésre kész járőr és megfigyelő rendszert a Dél-kínai tengeren. "Kína elhatározása töretlen a területének védelme és a tengeri jogainak biztosítása tekintetében" – szögezte le Geng.

A Dél-kínai tengeren található számtalan apró sziget hovatartozását Kína, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Malajzia egyelőre nem tudta eldönteni. A Fülöp-szigetekkel fennálló konfliktus a közelmúltban enyhülni látszott, de a béke nem volt tartós, miután a múlt héten Vietnam egy törvénnyel kiterjesztené fennhatóságát a Paracel és Spratley szigetekre, amelyek jelentős tengerészeti szállítási útvonalak mellett fekszenek és a feltételezések szerint nyersanyagokban gazdagok. Megfigyelők szerint Kína egyre jobban kiterjesztené fennhatóságát a régióban, ugyanakkor az Egyesült Államok is igyekszik megerősíteni pozícióit.

Az offshore olajfúrás kínai specialistája, a CNOOC a múlt héten közölte, hogy külföldi cégeket hívna meg a tengeren található lelőhely kiaknázására, Vietnam viszont illegálisnak nevezte a kezdeményezést, amely szerinte sérti a területi autonómiáját.

harckészültség bevetésre kész dél-kínai tenger
Kapcsolódó cikkek