BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állam egyre szegényebb, a németek viszont gazdagabbak lettek

Németországban a lakosság magánvagyona egyre nő, az állam vagyona pedig csökken – olvasható a szövetségi kormány vagyonjelentésében.

A négyévente végzett elemzést a szövetségi munkaügyi minisztérium terjesztette elő. Eszerint Németországban a jólét az utóbbi időben erőteljesen növekedett. Ennek mércéje a nettó vagyon, amelyhez az ingatlanok, a pénzbetétek, építési telek, vagy a céges nyugdíjjogosultság tartozik.

"Míg a német állam nettó vagyona 1992 és 2012 év eleje között 800 milliárd euróval csökkent, a magánháztartások nettó vagyona közel 4,6 ezer milliárd euróról kereken 10 billió euróra növekedett, azaz több mint megkétszereződött" – olvasható a minisztériumi jelentésben, amelyet a Handelsblatt idéz.

A szövetségi kormány adatai szerint csupán 2007 és 2012 között a magánvagyon értéke 1400 milliárd euróval növekedett, az adatok mögött azonban "a magánvagyon nagyon egyenlőtlen megoszlása rejtőzik".  A legvagyonosabb 10 százalék rendelkezik a teljes nettó lakossági vagyon több mint felével. Továbbra is jelentős az eltérés a nyugat- és keletnémet háztartások vagyoni helyzete között, bár a rés szűkül: a nyugatnémet háztartások átlag  132 ezer euró értékű ingatlan- és pénzvagyonnal rendelkeznek, míg a keletnémetek esetében ez az összeg csak 55 ezer euró volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.