BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Engedélyezte a támadást Szíria ellen Törökország

A török parlament ma engedélyt adott a katonai csapás indítására Szíria ellen, miután két nappal ezelőtt az országból indított bombázás miatt öt török állampolgár életét vesztette egy határmenti városban.

A török város elleni szír támadással tovább mélyült a konfliktus, amelyben immár Törökország is hivatalosan részt vesz. Szíria elismerte felelősségét a bombázás kapcsán és hivatalosan elnézést kért a török államtól, az ország parlamentje most mégis engedélyezte a támadást. Besir Attalay török miniszterelnök-helyettes szerint a képviselők által jóváhagyott törvény nem a háborút szolgálja, hanem az elrettentést. Ankara azonnal fegyveres erővel reagált a támadásra, szemtanúk szerint a rakéták mélyen behatoltak Szíria területére.

Ugyanakkor a parlament döntése az AP szerint lehetővé teszi, hogy Ankara egyoldalú támadást indítson Szíria ellen a nyugati vagy a közel-keleti szövetségek megkérdezése nélkül. A török állam ugyanilyen jogosítványt használt fel arra, hogy az iraki kurdok ellen mérjen csapásokat. Attalay hangsúlyozta, hogy számukra a legfontosabb az együttműködés a nemzetközi szervezetekkel , ezért felkérték a NATO-t és az ENSZ-et arra, hogy foglalkozzon a problémával. A NATO rendkívüli ülésen ítélte el a Törökország elleni támadást és felszólította Szíriát, hogy hagyjon fel a nemzetközi jog megsértésével.

AP - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.