BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíj: még vizsgálják az elítélt privilégiumokat

Tavaly nyár közepén döntött a parlament a kommunista nyugdíjpótlékok megvonásáról, ám a mai napig nem lehet tudni, hány embert érint a döntés, és mikortól veszik el tőlük juttatásukat. Az akták áttekintésével megbízott parlamenti bizottság ugyanis még nem ért a munka végére, és egyelőre beláthatatlan, mikor fog.

Fideszes és jobbikos képviselők kezdeményezésére nyáron határozott úgy az Országgyűlés, hogy megvonják az úgynevezett nyugdíjpótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel.

A törvény vonatkozik mindazokra, akik az 1945–1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében, vagy az azt követő megtorlásokban szerepet vállaltak, 1948. és 1990. május 1-je között titkosszolgálati tevékenységet folytattak, vagy ugyanebben az időszakban állami vezetői tisztséget töltöttek be.

A törvény hatálya érvényes azokra is, akik a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben vezető pozíciót töltöttek be.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára érdeklődésünkre elmondta: az érintettek száma ezres nagyságrendű, mindenkiről egyenként kell dönteni, amihez rengeteg aktát át kell nézni a bizottságnak. A tagok „alapos és körültekintő vizsgálatai miatt” húzódik ilyen sokáig a grémium munkája – közölte az államtitkár. Rétvári Bence korábban úgy fogalmazott: „Meg kell vizsgálni például, hogy valaki egy Vörös Csillag Érdemrendet a gyárban vagy a pártirodán végzett munkájáért kapta-e.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.