Az allergia a szervezet idegen anyagokkal (antigénekkel) szembeni túlérzékeny reakciója, amely anyagok hasonló mennyiségben és körülmények között mások szervezetére ártalmatlanok.
Az allergiás reakciót kiváltó antigéneket allergéneknek nevezzük. Jellegzetes allergének a virágporok, beltérben a háziporatka ürüléke, az állati szőrök, a toll és a penészgombák, általában pedig a baktériumok, az ételek, a festékek és a vegyszerek, a sebtapaszok. Ezek az anyagok egész évben tüneteket okozhatnak. Fiziológiásan az immunrendszer számos mechanizmusa a szervezet antigénekkel szembeni reakcióját szolgálja. Ezek közül kiemelkedő szerepe van a lymphocytáknak, a specifikus antigénekkel szemben reagáló sejteknek. Kétféle lymphocytát ismerünk, a B-sejteket és a T-sejteket. A B-sejtek termelik az antitesteket, eme fehérjetermészetű anyagokat, amelyek az antigénekhez kötődnek, és ezáltal résztvesznek azok megsemmisítési folyamataiban. A T-sejtek nem termelnek ellenanyagokat, hanem közvetlenül az antigénhez kötődve kiváltják az ellene irányuló támadást. Az allergiás reakciónak lehet azonnali vagy késleltetett hatása, attól függően, hogy egy antigén B-sejt vagy T-sejt általi választ vált ki.
Az allergiás ember szervezete megpróbálja eltávolítani a számára idegennek tűnő anyagot, és speciális ellenanyagot kezd termelni az alergénnel szemben. Az ellenanyag bekerülve a véráramba eljut a szervezet minden pontjára, és számtalan kémiai anyag, köztük hisztamin felszabadulását váltja ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.