BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipsos: egyre többen akarnak kormányváltást, de simán nyerne a Fidesz

A választópolgárok némi aktivizálódását, továbbá a Fidesz 2, az MSZP és a DK 1-1 százalékpontos emelkedését mutatja az Ipsos friss, a széles körű ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalások idején végzett felmérése. A cég szerint meghaladja az egymilliós létszámot, de passzív a kormányváltást akarók tábora.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékon áll, az MSZP 27 százalékos, a Jobbik 11 százalékos. Az Együtt-PM és a DK a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékon állt, az LMP ez alatt, 3 százalékkal az Ipsos felmérése szerint, amelyet még a baloldali közös lista bejelentése előtt készítettek. A pártoktól elzárkózók aránya 43-ról 41 százalékra csökkent.

A baloldali pártok híveinek aktivitási szintje azonos a Fideszével, de a biztos részvételt ígérők 55-57 százalék közötti arányai mutatják, hogy jelentős belső mozgósításra van szüksége kormányerőnek és ellenzéknek egyaránt - állapította meg az Ipsos. A biztosan szavazni kívánók aránya a cég szerint 42 százalék, de 25 százaléknyian csak valószínűsítik elmenetelüket.

Ha csak a biztos pártválasztókra szűkülne a részvétel, akkor a Fidesz nagyjából a voksok felére számíthatna, a baloldali ellenzéki szövetség támogatottsága meghaladná az egyharmadot. Ez utóbbi akkor valósulhat meg, ha a közös listán szereplő pártok hívei elfogadják egymást. A mostani felmérés adatai szerint erre nagy esély van, hiszen kölcsönös elutasításoknak nincsen nyoma s a másodlagos preferenciák - már akinél vannak - kizárólag egymás irányába mutatnak - írta az Ipsos, amely szerint a vezető politikusok megítélése még ebben a tárgyalásos, sok szempontból a három párt versengését jelentő időszakban is kedvezőnek volt mondható.

Az ellenzék felzárkózásának lehetőségét a kormányváltás híveinek aktivizálása teremtheti meg - állapította meg az Ipsos. A cég jelezte: közülük azokra kisebb figyelmet kell fordítaniuk, akiknek van pártjuk, hiszen 60 százalékuk biztosan, további 23 százalékuk valószínűleg elmegy szavazni. Sokkal nagyobb kihívást jelentenek azok, akiknél a kormányváltó szándék nem társul pártelkötelezettséggel. Ez utóbbi csoport a népesség 15 százalékát teszi ki, tehát nagyjából 1,2 millióan vannak. Rendkívül passzívak, alig négytizedük (félmillió választópolgár) mutat valamilyen, inkább mérsékelt részvételi hajlandóságot. Nem kizárt, hogy belőlük végül valamelyik ellenzéki párt híve lesz. A hatalomváltást óhajtó, pártot nem támogatók hattizede (700 ezer ember) viszont jelenleg úgy gondolja, hogy nem megy el szavazni. Ha lenne kedvelt ellenzéki pártjuk, nagy eséllyel elmennének voksolni, hiszen kormányváltást akarnak, és ez a preferált párttal valósulhatna meg - áll az összegzésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.