BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az átigazolási piac egy év alatt 3,7 milliárd dollárt mozgatott meg

Az elmúlt egy évben összesen 3,7 milliárd dollárt mozgatott meg a világ labdarúgásában az átigazolási piac 12309 ügylettel – áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves globális átigazolási jelentésében.

A FIFA több mint 200 tagállamában több mint 6000 klubot érintve átigazolások száma egy év alatt négy százalékkal, az értékesítés mértéke 41 százalékjkal növekedett. Az International Transfer Matching System (ITMS) adatai szerint a legaktívabb a játékospiac Brazíliában volt a ki- és a beáramló játékosokat is tekintve. A legtöbb pénzt az elmúlt évben Angliában költötték, összesen 913 millió dollárt, ami a világ összes átigazolási összegének a negyede.

Az öt legerősebb futballnemzet (angol, spanyol, olasz, német, francia) bajnokságaiban összesen 2,2 milliárd dollárt fizettek ki új játékosokért 2013-ban, ami az egész átigazolási piacnak a 66 százaléka. A spanyol klubok 337 millió dollárt áldoztak átigazolásokra, de együttesen 497 milió dolláros bevételt értek el az értékesítések során.

A legutóbbi egy hónap adatai alapján 3324 átigazolás során 439 millió dollárt költöttek el a klubok játékosokra. Ebből 17 millió dollár volt a közvetítői jutalék mértéke. A legtöbb pénzt, 366 millió dollárt az európai (523 játékos megvételével), majd a dél-amerikai (74 millió dollárt) klbuok fizették ki igazolásokra. Az európai kluboknak 355 millió dolláros bevétele volt 454 labdarúgó értékesítéséből, utánuk az ázsiai csapatok következnek 54 milió dolláros bevétellel.

A 2014-es téli átigazolási időszakban 2631 ügyletet kötöttek meg 346 millió dollár értékben. A 2013-as hasonló időszakhoz képest egy 36 százalékkal több labdarúgó cserélt klubot, az értékesítés volumene viszont 30 százalékkal csökkent egy év alatt. A legutóbb időszak fő jellemzője volt, hogy az ügyletek 85 százalékában nem volt pénzmozgás, főként ingyen igazolható labdarúgókat szerződtettek a klubok, vagy kölcsönöztek más egyesületektől (az ügyletek 26 százalékában).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.