Közélet

A szakszervezetek a miniszterrel egyeztetnének

Még mindig nem kapta meg a tanárok többsége a tavalyi év teljes cafeteriáját, az ideiről még tárgyalnak

„A legutóbb egyeztetésen jeleztük Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak, hogy záros határidőn belül találkozni kívánunk Balog Zoltán miniszterrel” – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Galló Istvánné elmondta, hogy az olyan kérdések megnyugtató rendezésében, mint például a pedagógusok minősítési rendszere, az emberi erőforrások miniszterétől várják a döntést. A legutóbbi egyeztetésen öt szakszervezet, Sipos és az Oktatási Hivatal vett részt. A minősítési rendszerben az államtitkárság állítólag kitartott amellett, hogy ha egyszerűsített módon is, de mindenképpen minősítési eljárás után lehessen a tanároknak a II. fokozatba kerülniük.

A PSZ elnöke szerint a pedagógus társadalomban nagy a felháborodás a portfóliófeltöltés és a minősítési rendszer miatt. A tanárok elfogadják és igénylik, hogy legyen minősítés, de nem ilyen. Megalázónak tartják, hogy ezen olyanoknak is át kell esniük, akik szakvizsgával, megfelelő gyakorlattal rendelkeznek. Gallóné szerint rövid idő alatt nem lehet 160 ezer pedagógust minősíteni, hogy a pedagógus I. kategóriából a magasabb fizetést jelentő II. fokozatba kerülhessenek.

Az idén mintegy 26 ezer (szakvizsga és 14 év szakmai gyakorlat a kritérium), jövőre mintegy 30 ezren tölthetik fel a portfóliójukat, például akik 10 évvel a előtt állnak, vagy akik szakvizsgával, de 14 évnél kevesebb gyakorlattal rendelkeznek. Gallóné szerint a jogszabályok alapján már 6 év szakmai gyakorlat után lehetőségük van átesni a minősítési eljáráson, hogy a II. kategóriába kerüljenek, de erre nincs kapacitás. Ezért több év várakozásra kényszerülnek csakúgy, mint a többdiplomások.

Az egyeztetésen az érdekvédők azt is jelezték: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) megakadtak a tárgyalások arról, hogy a tavaly még érvényes kollektív szerződések alapján kifizessék a döntő többségnek járó négy havi cafeteriát, ami még nem történt meg. A KLIK korábban azt mondta, erre még keresik a forrást.

Gallóné közölte: az idei évre vonatkozó cafeteriáról szóló követeléseket is elmondták, de ezt is jelezni kívánják a jelentősebb döntési jogkörrel bíró tárcavezetőnek. A KLIK jelezte, hogy keresi „a pozitív megoldást” az idei cafeteria kifizetésére.

A tárgyaláson a PSZ elnöke jelezte, hogy a KLIK szervezeti és működési szabályzatát összhangba kell hozni a köznevelési törvénnyel. Jelenleg a jogszabály ugyan rendet teremtene az intézményvezetők munkáltatói jogkörét illetően (a munkaviszony megszüntetése és a kinevezés kivételével), de ez nem jelenik meg a KLIK szmsz-ében.

A PSZ elnöke szerint a KLIK működésének a mai napig az a legnagyobb problémája, hogy még mindig nincsenek tisztázva egyértelműen a döntési kompetenciák, a felelősségi hatáskörök, az iskolaigazgatók, a tankerületi vezetők nem merik felvállalni a döntéseket. Már most látszik az is, hogy a KLIK 2014-re tervezett büdzséje nem fedezi a működéshez szükséges költségeket.

Az államtitkárság és az érdekvédők között jogszabály értelmezési vita van arról, hogy megilleti-e a pótszabadság a pedagógia szakszolgálat intézményben dolgozó tanárokat. Gallóné szerint igen, mert pedagógus munkakörben foglalkoztatottak.

tanár sztrájk
Kapcsolódó cikkek