BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőig kitolták a tűzszünetet Ukrajnában

Hétfőig meghosszabbítja a kelet-ukrajnai tűzszünetet a kijevi vezetés - erre utalt a brüsszeli EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján Petro Porosenko államfő.

Az ukrajna tűzszünet meghosszabbításáról beszélt brüsszeli sajtótájékoztatóján Petro Porosenko. Az ukrán államfő, aki az EU-csúcson vesz részt, a tagországokat tömörítő Európai Tanács Ukrajnával kapcsolatos következtetéseit ismertetve elmondta: a Tanács felszólítja a feleket, hogy jövő hétfőig egyezzenek meg a kövtkező pontokban: az EBESZ által ellenőrzött tűzszünet, az ukrán határellenőrzés és rendfenntartás visszaállítása az elfoglalt kelet-ukrajnai határátkelőknél, minden túsz – beleértve az elfogott EBESZ-ellenőrök – elengedése, illetve széleskörű tárgyalás Porosenko elnök béketervének végrehajtásáról.


Abból, hogy ezeket a pontokat Porosenko olvasta fel, következtetni lehet arra, hogy a két oldal valamiféle ultimátumot adott Moszkvának hétfőig. Mindezt úgy, hogy előzőleg az orosz vezetése bírálta azt, hogy az ukrán elnök aláírta az EU vezetőivel a társulási szerződés szabadkereskedelemre vonatkozó fejezetét is.

A tagországok közös közleményükben kiemelték: támogatják az ukrajnai vezetést, és sajnálják, hogy mostanáig nem fejeződtek be a harcok Kelet-Ukrajnában. Az Oroszország elleni szankciók további szélesítéséről most nem döntöttek, viszont megerősítették: a Krím elfoglalását nem ismerik el, ám a szabadkereskedelmi megállapodás nem tartozik az onnan származó termékekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.