BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máig élő vb-rekordokat tart az Aranycsapat

Magyarország 1986 óta nem jutott ki a világbajnokságra, de a mai napig is több rekordot tart a vb-k története során a magyar válogatott, vagy valamelyik korábbi játékosa. A legtöbb ilyen rekord az Aranycsapat nevéhez fűződik, de az egy tornán lőtt legtöbb gól, a legnagyobb különbségű győzelem, vagy az egy vb alatt elért legnagyobb gólátlag sem volt elég a világbajnoki győzelemhez 1954-ben.

A világbajnokságok történetében soha nem ért el egyetlen válogatott sem annyi gólt egy torna során, mint a magyar válogatott. 1954-ben az Aranycsapat Svájcban 27 gólt szerzett összesen öt mérkőzésen. A csoportmérkőzések során először Dél-Koreát verték 9-0-ra, majd későbbi döntőbeli ellenfelüket, Németországot lépték le 8-3-ra. A negyeddöntőben 4-2-re verték Brazíliát, az elődöntőben pedig hosszabbítás után szintén 4-2-re a címvédő Uruguay-t. A döntőt azonban 3-2-re elveszítették a korábban legázolt (Nyugat-)Németország ellen.

Az 1938 után újra ezüstérmes magyar csapat 1954-es szereplésével tartja még a legnagyobb elért gólkülönbséget plusz 17 góllal egy tornán. Soha egyetlen egy csapat sem érte el egy világbajnokság alatt az 5,4-es gólátlagot meccsenként. Szintén vb-rekord a meccsenkénti 3,2-es gólkülönbség átlaga is.

Magyarország egyébként nemcsak az egy vb alatti, hanem az összes világbajnokság alatti meccsenkénti gólátlagban is listavezető. A korábbi 9 vb-szereplés (1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986)  alatt mérkőzésenként 2,72 gólt ért el átlagban öszesen Magyarország.
Az 1954-es magyar válogatott játékosa, Kocsis Sándor tagja annak a szűk elitnek (a francia Just Fontaine, a brazil Ronaldo, és Miroslav Klose mellett) akik egy vb-n négy meccsen legalább 2 gólt szereztek. Kocsis hármat lőtt Dél-Koreának, négyet Németországnak, kettőt-kettőt Brazíliának és a Uruguay-nak.

Összesen 11 gólt szerzett, egy vb-n nála csak a francia Just Fontaine lőtt többet, aki 1958-ban Svédországban 13 gólt ért el.
Kocsis két mesterhármast (az egyik igazán mesternégyes volt) is elért, amire a vb-k történetében rajta kívül csak Fontaine, a német Gerd Müller (1970) és az argentin Gabriel Batistuta (1994 és 1998) volt képes. Két egymás utáni meccsen azonban erre Kocsis mellett csak Gerd Müller volt képes.

A világbajnokságok leggyorsabb mesterhármasát is egy magyar játékos érte el, mégpedig 8 perc alatt Kiss László 1982-ben Spanyolországban Salvador ellen, miután becserélte őt Mészöly Kálmán szövetségi kapitány. Ő egyben a legtöbb gólt elérő cserejátékos is a vb-k történetében.

Salvadort egyébként 10-1-re verte a magyar válogatott, ami a legtöbb gólt jelenti egy válogatottól egy mérkőzésen. Ez a győzelem egyben a legnagyobb különbségű győzelem is együtt az 1954-es Magyarország–Dél-Korea mérkőzéssel, valamint a szintén 9-0-ra végződő 1974-es Jugoszlávia-Zaire mérkőzéssel együtt. Az 1982-es 10-1-es nem ért továbbjutást a csoportból Spanyolországban, mivel a válogatott kikapott Argentínától 4-1-re, majd Belgiummal 1-1-re végzett.

A vb-k történetében csak 4 játékos volt arra képes, hogy a lehető összes mérkőzésén gólt szerezzen egy vb-n. 1938-ban Sárosi György 5 gólt lőtt 4 meccsen, 1950-ben az uruguay-i Alcides Ghiggia 4 gólt szerzett 4 mérkőzésen, a francia Just Fontaine 1958-ban 13 gólt lőtt 6 mérkőzésen, míg a brazil Jairzinho 7 gólt ért el 6 meccsen.

A kétszeres ezüstérmes Magyarország múltjának köszönhetően a labdarúgó-világbajnokságok eddigi összesített táblázatán jelenleg a 15. helyen áll. Az eddigi kilenc vb-n összesen 32 meccset játszott a magyar nemzeti tizenegy, 15 győzelem mellett, 3 döntetlent ért el Magyarország 14 vereség mellett. A magyar válogatott összesen 87 gólt szerezett, míg 57-et kapott. Az összesített tabellán élén Brazília áll Németországot és Olaszországot megelőzve. Magyarország előtt áll még Argentína, Anglia, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Uruguay, Svédország, Szerbia (Jugoszlávia), Szovjetunió, Mexikó és Lengyelország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.