BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álhír volt csak: Észak-Korea nem terjeszti, hogy vb-döntőbe jutottak

Észak-Koreában azt terjeszti az állami hírszolgálat, hogy az ország válogatottja vb-döntőbe jutott - terjed a hír napok óta. Az utolsó sztálinista országról valóban sok rosszat el lehet mondani, de ezútta úgy tűnik, maga az álhírről szóló beszámoló volt álhír.

A Youtube-on néhány napja bukkant fel egy videó, ahol az látszik, ahogy az észak-koreai válogatott meccseit kommentálja a helyi tévé - szerintük Japánt 7-0-ra, Kínát 2-0-ra, az Egyesült Államokat pedig 4-0-ra verték. Túljutottak az egyenes kieséses szakasz nagy részén is, most pedig Portugália vár rájuk a döntőben. A videóban felbukkan egy kis bevágás erejére Kim Dzsong Un is.

Sok furcsa hírt el lehet képzelni a világtól elzárt országról, de ez most úgy tűnik, csak egy álhír volt. A Yahoo Sports szerint olyan nyelvjárásban beszélnek a videón, amit szinte egyáltalán nem beszélnek Észak-Koreában, ráadásul a műsorvezető szájára több helyen rosszul is illesztették a szöveget. Ha hihetünk a híreknek, akkor Észak-Koreában a vb valódi meccseit adják le, általában már legkésőbb a meccs másnapján.

Nem ismeretlen persze a hamisítás, ha a sportról van szó: a 2010-es vb-n, ahova kijutott a csapat, állítólag kínai szurkolókat béreltek fel, hogy úgy tűnjön, vannak Dél-Afrikában, akik nekik szurkolnak. Állítólag néhány éve az is megtörtént, hogy egy brazil klubot meghívtak barátságos meccset játszani, a helyieknek pedig azt mondták, hogy a brazil válogatott az ellenfél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.