BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Brüsszel értékelje a reformokat

Az Európai Bizottságnak kell értékelnie a franciaországi államháztartási reformok előrehaladását – mondta a német kancellár Berlinben. Manuel Valls francia kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta: a reformok irányával mindenki egyetért, a megvalósítás értékelése Brüsszel dolga.

Valls hangsúlyozta: „Franciaország nem Európa beteg gyermeke”, és európai felelősségéhez méltó erőfeszítéseket tesz az államháztartás helyzetének és versenyképességének erősítéséért. Franciaországnak tavalyra kellett volna az EU-beli deficitcél, a GDP 3 százaléka alá szorítania államháztartási hiányát, de a párizsi vezetés szerint 2017-ig nem érik el ezt a célt. A François Hollande államfő által meghirdetett kiigazítási politika mindmáig nem ért el komoly eredményeket, ráadásul augusztus végén a gazdasági miniszter is éles hangon bírálta az irányvonalat, ami végül a Valls-kormány átalakításához vezetett.

Elemzők szerint Merkel és Valls berlini találkozója az EU gerincét alkotó német–francia együttműködés komoly próbája, hiszen a francia kormányzat a költségvetési egyensúly rovására akarja támogatni a gazdasági növekedést, miközben Berlin költségvetési szigort és reformokat sürget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.