BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz orosz kérelmezőből három kap magyar állampolgárságot

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították - közölte Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Index korábban azt írta: maffia épült a kettős állampolgárságra, "óvatos becslések szerint" is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.

Wetzel Tamás - aki kedden az MTI-vel közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez az Indexszel szemben - a Kossuth Rádióban azt mondta: a cikket badarságnak lehet tekinteni. Mint megjegyezte, konkrétan lehet igazolni, hogy "a több tízezer" nem igaz. Úgy véli, sok csúsztatást tartalmaz a cikk, "nyilván megvannak az okai", hogy megszülettet az írás.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elismerte, hogy "vannak próbálkozások", de a rendőrség, "a belső elhárítás", a nemzetbiztonsági szervek "komolyan rajta vannak a dolgon". "Aki megtévedt, gyorsan le fog bukni" - fogalmazott Wetzel Tamás.

Elmondta, hogy az "Index cikkében szereplő tízezerrel szemben" az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként mintegy 2800-an kérték a magyar állampolgárságot. Minden ilyen kérelmet ugyanúgy vizsgálnak: dokumentummal kell igazolni a magyar felmenőket, és a magyar nyelvismeretet is szigorúan ellenőrzik.

A 2800 kérelemből közül mostanáig 2400-2500 esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van. Az elbírált kérelmekből 1800-at utasítottak el, vagyis több mint 70 százalékos volt az elutasítási arány - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Igaz, arra már nem tért ki, hogy az Index elsősorban nem az orosz, hanem az ukrán állampolgárok honosításáról írt, köztük lehetett sok orosz, hamisított ukrán okmányokkal. A portál szerint "jellemzően ukránok, de még inkább az oroszok, bár ők is főleg gyorsan gyártott ukrán papírokkal" jöttek.

Semjén Zsolt szerint arról van szó, hogy az Index, valamint annak alapján az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai „tudatos torzítással, teljesen ellenőrizetlen forrásokból származó híresztelések alapján" támadást indítottak a kettős állampolgárság ellen. "Aki külföldi titkosszolgálattal működik együtt magyar nemzeti célokkal szemben, az hazaárulást követ el" - ment még ennél is tovább.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.