BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adótörvény, nagy meglepetésekkel

Ma szavazták meg a Parlamentben az adócsomagot, ezúttal már netadó és szigorúbb cafeteriaszabályok nélkül. Tarlós Istvánnak nagyobb vétójogot adtak a Fővárosi Közgyűlés felett, és lehetővé tették, hogy a tényleges életfogytiglan ne legyen teljesen végleges. Ezek után tárgyaltak a rossz bankról és Ukrajna, Grúzia, valamint Moldova EU-társulásáról is.

Némi csúszással kezdték meg a szavazást ma a Parlamentben: a Fidesz kérésére öt perc technikai szünetet tartottak a voksolások előtt - úgy tűnik, nem volt biztos a kétharmados többség a bent ülők közt. De amikor el tudták kezdeni, beindult a nagyüzem: előbb döntöttek az Európai Műholdal Távközlési Szervezett Módosított Egyezményének kihirdetéséről, majd a tegnap este megvitatott törvényjavaslatokról szavaznak. Az adótörvények is ebben a sorban vannak - ma döntöttek tehát arról a módosítóról is, amellyel kivették az internetadót a törvénytervezetből.

A taxisok nem vonhatják le a CNG megemelt jövedéki adóját - így döntött a Parlament a módosítók módosítóiról. Az üzemanyagként felhasznált földgázt jövőre már adó terheli, ám a busztársaságok (vagyis az állami cégek) mentességet kapnak az adó alól. A vita során még a törvényalkotási bizottságon is átment az a javaslat, hogy a taxisok is megkaphassák a mentességet és az adót csak a magánszemélyeknek kelljen befizetni - de végül a kormánypártiak ezt elvetették. A taxisok fizethetik majd a megemelt adót.

A frakciók összesen öt olyan pontot nem fogadtak el, amelyet a bizottsági munka során beletettek a javaslatba. Az egyik a szesz nagykereskedelem tulajdonképpeni központosítása. Az eredeti javaslat ugyanis megemelné a nagykereskedőktől beszedett letéti díjat, amit sokan nem tudnának kifizetni.

A törvényalkotási bizottság ezért elfogadta, hogy sávos rendszert vezessenek be - ám ezt most elvetették. A most kivett módosító indoklás szerint viszont így a jelenleg mintegy 150 alkoholtermékekkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak 5-6 marad meg. Az intézkedés azokat érinti végzetesen, akik "családi vállalkozásban leginkább saját termékeiket saját hálózatban terítik": családi borászatok , pezsgőkészítők, pálinkafőzők és kézműves sörfőzők adhatják vissza a nagykereskedelmi engedélyt.
Elvetették azt is, hogy az új, megemelt termékdíjat a természetes alapanyagokból készített kozmetikai termékekre mégse kelljen megfizetni, és nem lehet majd mégsem adómentesen befizetni a munkavállalókat szűrővizsgálatokra - pedig már ez is a majdnem elfogadott módosítások között szerepelt.

Az adócsomag végleges formájának legfontosabb pontjait ebben a cikkünkben foglaltuk össze. Az Országgyűlésnek eredetileg beterjesztett javaslathoz képest nem sok minden változott: néhány kisebb adóengedmény, rengeteg szigorítás és néhány ágazatban brutális adóemelés jön jövőre. Még akkor is, ha a kabinet visszavett a vita során, vagyis a felpuhította az eredeti tervezetet. A végső verzióban a legnagyobb bevételt a keresekedelmi láncokra kivetett régi-új elvonás hozhatja a büdzsének. A második legnagyobb többletbevételi tételt a szeszadó jelenti majd (a drasztikus emelés 20-25 milliárdot hozhat), míg a változásokkal elért legnagyobb adóengedmény az OTP ukrajnai veszteségeinek leírására felajánlott ötmilliárd forint lesz.

A legfontosabb változások

- A béren kívüli juttatások 200 ezer forintos keretig változatlanok, 200 és 450 ezer forint között csak a SZÉP-kártya esetében él a 35,7 százalékos teher, és e felett jön az 51,17 százalékos elvonás.

- Szigorodik a film és a látványcsapatsportok kedvezménye. Jövőre rendelkezni lehet csak az adóelőleg 50 százalékáról, a felajánlott összeg alapján pedig 7,5 százalékos/2,5 százalékos adójóváírás lesz. Választani kell a sport és a film támogatása között.

- Változik a veszteségelhatárolás: a 2014-es veszteséget még 2025-ig le lehet írni, de a 2015 után keletkezett hiány csak öt éven át csökkenti az adófizetési kötelezettséget. A kortlátlan leírás lehetősége megszűnik az egyéni vállalkozók esetén is. Az átalakulás, illetve cégfelvásárlás esetére szóló veszteségelhatárolási szabályok is tovább szigorodnak.

- Kapcsolt vállalkozásoknak minősülnek azok is, amelyekben az ügyvezetés egyezősége miatt van befolyás (nem csak a tulajdonost kell vizsgálni)

- Hatályon kívül helyezik a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló fejlesztési adókedvezmény szabályait.

- Jöhet a földadó: az önkormányzat mindenre bevezethet közterhet amire most nincs.

- Népegészségügyi termékadó a szeszes italokra (kivétel a pálinka, és a gyógynövényes italok)

- Kétgyermekesek kedvezménye 2016-tól 2019-ig havi 2500 forinttal nő minden évben (10-ról 20 ezer forintra).

- Első házasok kedvezménye: ötezer forint/hó két évig vagy a családi kedvezmény megszerzéséig (első gyermek fogantatása).

- Kiküldetési rendelvény elektronikus úton is kiállítható és tárolható.

- Részmunkaidőben foglalkoztatottakra is érvényesíthető teljes mértékben a kisgyermekesek járulékkedvezménye (100 ezer forintig).

- 6390 forintra (1,7 százalékkal) emelkedik a háztartásbeliek tb-járuléka, az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege.

- Az adóhatóság a telekommunikációs cégektől az internetes vásárlások forgalmi adatairól is információt kaphat.

- Be kell jelenteni minden árumozgást, és ellenőrzik majd ezt elektronikusan is.

- Az újonnan alakult társaságok két éven át havi bevallásra kötelezettek.

- A kártyás fizetéseknél éves tranzakciós díj jön: ez 800, az érintős kártyák esetében pedig 500 forint.

- Emelkedik a reklámadó felső kulcsa és a nagyobb áruházláncok élelmiszer-felügyeleti díja.

Ezen kívül szavaztak az EU és Norvégia, valamint Izland közti átadási eljárásról és az Európa Tanács korrupciós büntetőjogi egyezményéről is. Megszavazzák a büntetés-végrehajtási törvény átírását - ez a törvény teszi lehetővé, hogy a tényleges életfogytiglant 40 év után felülvizsgálják -, majd az önkormányzati törvényeket módosították, amellyel Tarlós Istvánnak adtak erős vétójogot a fővárosi közgyűlésben. Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Igazságügyi és magánjogi tárgyú törvénymódosításokra is sort kerítettek, miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé.

Életünket és vérünket az USA-ért

"Ez egy nehéz helyzet, amelyben számítunk szövetségesünkre, barátunkra, az Egyesült Államokra" - mondta még reggel napirend előtt Magyar Levente államtitkár a kitiltási botrányról. Ennél tovább is ment: azt kérdezte: "mi is lehetne erősebb a katonai szövetségnél, amikor ha kell, vérrel védjük meg egymást?" Igaz, azért azt is hozzátette, hogy amikor az Egyesült Államokban még rabszolgaság volt, akkor Magyarország már lerázta magáról a feudalizmust.

Az MSZP-s Tóth Bertalan is a kitiltási ügyről és a tegnap esti tüntetésekről beszélt. Neki Tállai András válaszolt: "ön azt a címet adta a napirend előttijének, hogy aktuális ügyek. ha megengedi, a kormánynak, a Fidesz-KDNP-nek és az országnak nem ezek az aktuális ügyek" - mondta, majd hosszan sorolta a mai adóváltoztatásokat, mint valóban aktuális ügyeket.

A nap első performansza a jobbikos Szávay Istváné volt, aki némi meglepetésre egy román zászlót vitt be az ülésterembe. Arról beszélt: ha több focimeccsre a székely zászlót nem engedik be, akkor vigyék ezt el az MLSZ-elnökségnek, hátha jobban szeretik. A kormány nevében L. Simon László azzal reagált: ő maga is elítéli, ha ilyen történik.

Közeledik a rossz bank

A szavazások után előbb a betétbiztosítást, valamint a pénzügyi közvetítőrendszert érintő csomagot tárgyalták. Orbán Gábor államtitkár arról beszélt vitanyitójában: nagyon fontos modernizációs, ügyfélbarát intézkedéseket vezetnek be. Az Európai Parlament és a Tanács idén fogadta el az új irányelveket, a cél az, hogy a betétesek az egész EU-ban egységes védelmet kapjanak. Ezért közös követelményeket állapítanak meg a betétbiztosítási rendszerrel szemben. Kiegészítik a tájékoztatás követelményeit és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozásáról szóló rendelkezéseket.

Mengyi Roland Fidesz-vezérszónok azt mondta: a bankokra az a súlyos feladat vár, hogy továbbra is megbízhatóan tudjanak hitelezni, eközben viseljék a kisebb nyereségeket. A Jobbikból Z.Kárpát Dániel a devizahitelezést és a bankok korábbi gyakorlatát szidta, Az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig azt mondta: pártja támogatja, hogy a kispénzű betéteseket segítsék, ahogy azt is, hogy bankokat ne közpénzből mentsék meg. "A gond akkor kezdődik, amikor Matolcsy úr formabontó kísérleteit próbálja megvalósítani" - mondta a rossz bank tervéről.

Debrecenben döntenek az engedélyekről

Ezután következett az a törvénymódosítás, amivel a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek építését külön engedélyhez kötnék. L. Simon László arról beszélt: a kormány célja erősíteni a kis- és közepes magyar vállalkozásokat, emellett azonban ki kell kerülni a kötelezettségszegési eljárás alól is. A jövőben az engedélyezést az építési hatóság hatáskörébe utalják, méghozzá a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal szakhatósági állásfoglalására lesz szükség. Az MSZP-s Tukacs István azt mondta: valóban van hasonló példa Nyugat-Európában, de a megszokott rend az, hogy a helyi közösség dönt a nyitásról. Az LMP-s Sallai R. Benedek pedig arról beszélt, hogy ha a kormány ebben a törvényjavaslatban támogatja, hogy minél több zöldfelület legyen, akkor tegyenek így a Városliget kapcsán is.

"Tukacs képviselő úr itt hadovál arról, hogy helyiek döntsék el, hogy mit építsünk, mondhatta volna azt is, hogy szeretnénk mi látni még sok plázát. Mert láthattuk, mi történt, amikor a helyiek döntöttek" - válaszolt L. Simon László. "Mindenben ilyen megengedő Tukacs képviselő úr? Döntsék el a helyi önkormányzatok, hogy legyen-e közlekedési lámpa, döntsék el helyben, hogy legyen-e vágóhíd a belvárosban? A politikai demagógia mintapéldáját hallhattuk" - folytatta.

Tárt karokkal várjuk Ukrajnát az EU felé

Nemzetközi szerződéseket is tárgyaltak ma a Parlamentben: az EU és Grúzia, valamint az EU és Moldova közti társulási megállapodásról szóló vita még unalmas napirendi pont is volt (az EU összes tagállamában le kell folytatni ezt a procedúrát), érdekesebb vitát ezek után, az EU és Ukrajna közti társulási megállapodás kapcsán várhattunk a mostani feszült helyzetben. A vitában a magyar EP-képviselők amúgy azért nem szólalhattak fel, mert a napirend összeállításánál rejtélyes módon úgy döntöttek, hogy ez nem az EU-t érintő napirendi pont.

Magyar Levente államtitkár is azzal kezdte a javaslat bemutatását: egy nagyságrenddel nagyobb horderejű ügyről van szó, mint a másik két állam esetében. Egy geopolitikai játszma színteréről beszélünk - mondta. Mivel a szomszédban háború dúl, a kormánynak szerinte nincs választása: támogatnunk kell minden olyan lépést, amely a régió stabilitását garantálja.

A fideszes vezérszónok, Hörcsik Richárd is azt mondta: az EU érdeke, ahogy az ukrajnai magyaroké is, hogy ratifikálják a társulási megállapodást. Elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját - mondta.

A jobbikos Gyöngyösi Márton (akit nemrég kitiltottak Ukrajnából, mert részt vett megfigyelőként a szeparatisták látszatválasztásán) azt mondta: pártja elutasítja a megállapodást. Szerinte ugyanis nem legitim folyamat eredménye volt az ukránok EU felé fordulása. Szerinte az EU és az USA kényszerítette Ukrajnát, hogy ebbe az irányba induljon, és a magyarok érdekeit sértené, ha Ukrajna az EU felé fordulna.

Szél Bernadett (LMP) szerint örülni kell annak, hogy Szijjártó Péter nem tesz keresztbe Ukrajna EU-társulásának, bár azt nem értette, hogy a külügy hintapolitikája most miért épp erre fordult. Az LMP-s képviselő lelkiismereti kérdésnek is nevezte, hogy Magyarország az EU felé segítse Ukrajnát.

Magyar Levente azzal válaszolt a vitára: magyar nemzeti érdekről van szó. A demokratikusan megválasztott ukrán kormánnyal ettől még tárgyalni kell a részletkérdésekről, köztük a magyar kisebbség helyzetéről is. Azt azonban nem vonná kétségbe, hogy az ukrán kormány döntése legitim volt.

Utolsó napirendi pontként az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztéséről szóló javaslat vitája maradt hátra. Ezt is rövid idő alatt lezavarták, így a parlamenti ülés már délután három óra előtt pár perccel véget ért, hiába számolt a napirendi tervezet azzal, hogy éjfélig vitázhatnak a képviselők. A képviselők a munkát holnap délelőtt a költségvetés vitájával folytatják.

- Szigorodik a film és a látványcsapatsportok kedvezménye. Jövőre rendelkezni lehet csak az adóelőleg 50 százalékáról, a felajánlott összeg alapján pedig 7,5 százalékos/2,5 százalékos adójóváírás lesz. Választani kell a sport és a film támogatása között.

- Változik a veszteségelhatárolás: a 2014-es veszteséget még 2025-ig le lehet írni, de a 2015 után keletkezett hiány csak öt éven át csökkenti az adófizetési kötelezettséget. A kortlátlan leírás lehetősége megszűnik az egyéni vállalkozók esetén is. Az átalakulás, illetve cégfelvásárlás esetére szóló veszteségelhatárolási szabályok is tovább szigorodnak.

- Kapcsolt vállalkozásoknak minősülnek azok is, amelyekben az ügyvezetés egyezősége miatt van befolyás (nem csak a tulajdonost kell vizsgálni)

- Hatályon kívül helyezik a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló fejlesztési adókedvezmény szabályait.

- Jöhet a földadó: az önkormányzat mindenre bevezethet közterhet amire most nincs.

- Népegészségügyi termékadó a szeszes italokra (kivétel a pálinka, és a gyógynövényes italok)

- Kétgyermekesek kedvezménye 2016-tól 2019-ig havi 2500 forinttal nő minden évben (10-ról 20 ezer forintra).

- Első házasok kedvezménye: ötezer forint/hó két évig vagy a családi kedvezmény megszerzéséig (első gyermek fogantatása).

- Kiküldetési rendelvény elektronikus úton is kiállítható és tárolható.

- Részmunkaidőben foglalkoztatottakra is érvényesíthető teljes mértékben a kisgyermekesek járulékkedvezménye (100 ezer forintig).

- 6390 forintra (1,7 százalékkal) emelkedik a háztartásbeliek tb-járuléka, az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege.

- Az adóhatóság a telekommunikációs cégektől az internetes vásárlások forgalmi adatairól is információt kaphat.

- Be kell jelenteni minden árumozgást, és ellenőrzik majd ezt elektronikusan is.

- Az újonnan alakult társaságok két éven át havi bevallásra kötelezettek.

- A kártyás fizetéseknél éves tranzakciós díj jön: ez 800, az érintős kártyák esetében pedig 500 forint.

- Emelkedik a reklámadó felső kulcsa és a nagyobb áruházláncok élelmiszer-felügyeleti díja. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.