BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A történelem legmelegebb évei között van 2014

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb jelentése szerint 2014 a valaha feljegyzett legmelegebb évek közé sorolható. A jelentés kiemeli, hogy ez is jól példázza, hogy a globális felmelegedés nem állt meg.

A szervezet közleményéből kiderül, hogy a föld átlaghőmérséklete a januári-októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, ami megegyezik a 2010-ben mért adatokkal.

Azonban a szervezet pesszimista jövöképet lát. Az óceánok átlaghőmérséklete rekordokat döntöget, míg a szárazföldi átlaghőmérséklet a negyedik legmagasabb azóta, hogy elkezdték az adatokat gyűjteni.

A Limában tartott klímakonferencián a WMO főtitkára, Michel Jarraud kiemelte, hogy nincs megállás a globális felmelegedésben, amit a mostani adatok is jól példáznak. Az adatok szerint az sem elképzelhetetlen, hogy minden idők 15 legmelegebb évéből 14 a XXI. század eddigi 14 éve legyen (az ideit is beleértve). A Princeton Egyetem kutatója, Michael Oppenheimer viszont hozzátette, hogy a hosszú távú felmelegedés ciklikus természeti trendekkel társul, ami azt jelenti, hogy egy hidegebb időszakot gyakran gyors melegedést hozó évek váltanak.

A közleményből kiderül az is, hogy Dél-Afrikában, Ausztráliában és Argentínában januárban, míg Dél-Amerikában októberben tapasztalhattak erős hőhullámokat az ott élők.

A szén-dioxid aránya a légkörben rekordot döntöget, mivel jelenleg 142 százalékkal több található ebből a gázból a légkörben, mint az ipari forradalom kezdete előtt. A klímakonferencia egyik fő célja, hogy a résztvevő 190 ország delegáltjai egy globális egyezményt fektessenek le annak érdekében, hogy csökkentsék a káros anyagok kibocsátását és lelassítsák a globális felmelegedés rendkívül gyors ütemét. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.