BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rétvári: hoax a családi pótlék csökkentése

A Parlament mai ülésén eldőlt: Lenkovics Barnabás lesz jövő február végétől az Alkotmánybíróság elnöke. 132 igen szavazat kellett a megválasztáshoz, épp ennyit szerzett. Három törvényt fogadtak el ma.

Háromnapos munkahét kezdődött meg a Parlamentben. A napirend előtti felszólalások után az Alkotmánybíróság elnökének választották Lenkovics Barnabást. Paczolay Péter 2015. február 24-ig marad az Alkotmánybíróság élén. Ahhoz, hogy Lenkovicsot válasszák utódjának, a képviselők kétharmadának igen szavazata kellett a délutáni titkos szavazáson. Ez 132 szavazatot jelent - Lenkovicsra épp ennyien voksoltak.

Napirend előtt Szijjártó Péter mutatta be sikerrel azt a mutatványt, hogy hogyan kell egy erősen kormánykritikus felszólalást kormánypártinak eladni. Az LMP-s Sallai R. Benedek beszélt a kkv-k sanyarú helyzetéről, a miniszter pedig válaszában arról beszélt: tökéletes az egyetértésük abban, hogy a kkv-szektort segíteni kell, mégpedig szerinte úgy, hogy a nagyberuházások bedolgozói lehetnek.

Ennél is tovább ment nagyotmondásban Hoffmann Rózsa: szerinte a pápa európai parlamenti látogatásákor arról beszélt, hogy Magyarország és a magyar kormány jó úton jár - a pápa ugyanis arról beszélt, hogy emberközpontúan, és a múlt ismeretével kell építkezni. Azt pedig, hogy mennyire igaza van ebben, szerinte az mutatja, hogy nagy taps fogadta a pápa szavait az EP-ben.

Az új alkotmánybírósági elnök megválasztása és az eskütétel után bizottsági módosító javaslatok vitájával folytatják a napot. Az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerrel kezdték a vitákat - az ellenzékiek szerint az egységes kártya adatkezelési problémákat vet fel, a kormány azonban úgy véli, hogy csupán könnyítést hoz a törvénymódosítás. A központi címregiszterrel kapcsolatos törvényekről, valamint jogállási törvényekről is tárgyaltak a bizottságokban, az ottani javaslatokat viszik most a plenáris ülésre. A jogállási törvényről folyt nagyobb vita: ez a törvény tenné lehetővé, hogy államtitkárok miniszteri biztosként is felvehessenek fizetést. Répássy Róbert államtitkár erre azt mondta: a törvényjavaslat tisztábbá tenné a mostani helyzetet. Ezek után meg is szavaztak a három törvényjavaslatból kettőt - a címregiszterrel kapcsolatos törvény kapcsán döntöttek úgy, hogy a zárószavazást elhalasztják.

Az általában hétfőn kora délután megejtett interpellációk, azonnali kérdések és kérdések csak ezek után jönnek. Ezek közt megtudhattuk Rétvári Bencétől, hogy csupán egy hoax az, hogy csökkenne a családi pótlék (a hoaxot szigorúan magyar fonetika szerint ejtve), Fónagy Jánostól pedig azt, hogy az energiatakarékossági program nem áll le.

Este további bizottsági jelentéseket tárgyalnak át: az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerről, majd a bányászatról tárgyalnak, a mai utolsó napirendi pontként pedig egy egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvénycsomag általános vitáját folytatják le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.