BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz újságban védi Lezsák Oroszországot

Oroszország a maga több évszázados kultúrájával akkor is Európa része, ha léteznek olyan érdekek a nyugati politika egy részében, amelyek igyekeznek ezt a tényt kiiktatni az európai tudatból - állapította meg Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke a Lityeraturnaja Gazeta című orosz hetilap legfrissebb számában megjelent írásában.

A magyar országgyűlés alelnöke, aki az Interparlamentáris Unió Magyar-Orosz Baráti Tagozatának vezetője, úgy vélte, hogy a magyar-orosz kapcsolatok az utóbbi időben - nem csak állami szinten - elsősorban annak köszönhetően javultak érzékelhetően, hogy a szovjet rendszer rossz emlékei lassan elhalványodnak a köztudatban is.

Lezsák Sándor arról is írt, hogy az Európai Unió, illetve Magyarország uniós tagsága nem lehet akadály a kapcsolatok fejlődésében. Szerinte a nyugat- európai társadalmaknak, illetve politikusaiknak is meg kell érteniük, hogy Oroszország nélkül - és főleg vele szemben - Európa csak veszteségeket szenvedhet el. Különös tekintettel  arra, hogy az eurázsiai térség hatalmas lehetőségeket kínál. Magyarország a kapcsolatok építésében úttörő szerepre vállalkozott - fogalmazott a magyar politikus.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor "pragmatikus budapesti találkozója" megerősítette, hogy a magyar miniszterelnök "nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként, hanem a reálpolitika elveit követi, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a NATO vagy az EU értékeit és érdekeit"- hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Az Oroszország elleni uniós szankciókról is írt a magyar parlament alelnöke. "Aki ismeri a történelmet, az tudja, hogy eddig soha sem sikerült még két vállra fektetni Oroszországot sem katonai, sem gazdasági eszközökkel" - fogalmazott, az 1980-as évek eseményeinek jócskán ellentmondva. Sőt, a gazdaságon keresztül legyőzni Oroszországot szerinte "a józan ésszel gondolkodók számára nem is lehet európai cél".

Lezsák úgy vélte, hogy a szankciók egyik alapvető oka a kisebbségek jogainak és érdekeinek védelmével kapcsolatos kérdések megoldatlansága az Európai Unió országaiban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.