BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizes vb: Nyakunkon a határidő

Nagy kockázatokat rejt, hogy 2021 helyett már 2017-ben vizes világbajnokságnak ad otthont Budapest. A Dagály területén megépülő uszodakomplexumot 18 ezresre építik, majd visszabontják.

Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, miután aláírta Cornel Marculescúval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. Fontos helyszín lesz a Balaton is: ott rendezik a hosszútávúszást és a szuper toronyugrást. Hatásos reklámja lehet ez az elmúlt években a nimbuszából sokat veszítő üdülőövezetnek.

Az eseménynek eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett. A szintén 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó-vb 2019-ben lesz a magyar fővárosban. A 2021-es vb-re – melynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest – pedig új pályázatot írnak ki. A kormányfő óriási vállalásnak tartja a világbajnokság rendezését, amely ugyan nagy kockázatokat rejt, ugyanakkor szerinte határidőre minden el fog készülni.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és a FINA alelnöke a Világgazdaságnak elmagyarázta: eredetileg egy ötezer fő befogadására alkalmas uszodát építettünk volna 2017-re, és négy évvel később azt bővítettük volna 18 ezresre. Most mindössze annyi változik, hogy nem a kicsiből lesz nagy, hanem a nagyból kicsi, vagyis a nagyobb kapacitású létesítményt bontják majd vissza.

A pénz nem lehet akadály, mivel a miniszterelnök szerint Magyarország tavaly 3,5 százalékos gazdasági növekedést ért el, így van alapja a rendezésnek. Ráadásul a FINA állítja: általában két- háromszoros megtérüléssel lehet kalkulálni. A legutóbbi barcelonai világbajnokságot 4,5 milliárd ember követte valamilyen platformon, összesen 193 országban.

Egyelőre még egy kapavágás sem történt, de a látványterveket már bemutatták és a kivitelezés az év második felében kezdődhet. A Dagály területén megépülő uszodakomplexumnak 2016 végére kell elkészülnie 8-10 milliárd forintból, de a kiadásokat még bőven növelik majd a fő helyszín mellett más színhelyeken is tervezett létesítményfejlesztések. A bevételi oldalon több tízezres nézőszámra, 2500 versenyzőre (úszók, vízilabdázók, műugrók és szinkronúszók), 1500 tudósítóra számít a kormány, és ez vendégéjszakákban is megmutatkozik majd.

A televíziós közvetítések során 3,5-4 milliárdan nézhetik meg a versenyeket. A vizes világbajnokság házigazdája egyúttal az öregfiúk-, a Masters-világbajnokság rendezési jogát is megkapja, amelyen 2012-ben Riccionéban 14600 versenyző és közel 40 ezer segítő és családtag vett részt, mind maguk fizették a szállásukat és fogyasztásukat. A teljes jegyárbevétel a rendező országnál marad, ebből előzetes becslések szerint 10-12 millió euró bevétel lehet. A teltház szinte garantált, a londoni olimpián 150-200 ezer forintos jegyárak mellett is tömve volt az uszoda. Ilyen árakat persze a magyarok nem engedhetnének meg maguknak. Apró problémát jelenthet, hogy Budapest például Barcelonához képest sokkal nehezebben közelíthető meg repülővel.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is tagja volt annak a delegációnak, ami 2013-ban Barcelonába utazott, hogy meggyőzze a Nemzetközi Úszó Szövetség vezetőségét: a dél-koreai Kvangdzsu helyett Budapest a legmegfelelőbb helyszín a 2021-es vizes világbajnokság megrendezésére. Az eredetileg négy pályázó közül kettő – Baku és Abu Dzabi – már korábban visszalépett a kandidálástól. „Támogatjuk a projektet, a XI​I​I. kerület várhatóan sokat profitál majd belőle.

A beruházásnak számos területen lesz multiplikátor hatása hosszú távon, az idegenforgalomtól egészen az ingatlanpiacig – mondta lapunknak Tóth József. „A vizes vb-nek köszönhetően megépülhet az az árvízi védvonal, ami megakadályozza, hogy a Dagály Strandfürdő rendszeresen víz alá kerüljön, amikor árad a Duna. Elkészülhet a strand és a Forgách utcai metrómegálló közti sétány, és megújulhat a Népfürdő utcai és a Dagály közti terület” – tette hozzá a polgármester, aki bízik abban: a vb kísérőlétesítményeként a Dráva utca magasságában a felső rakpartot és a Margitszigetet összekötő gyalogoshíd is megépülhet.

Mégis nehéz elképzelni, hogy miként lehet nyereséges ez a rendezés. Mexikó úgy döntött, hogy nem biztosítja a 100 millió dolláros fedezetet. Visszalépése után pedig nem volt nagy tolongás. Európában eddig csak Róma és Barcelona volt házigazdája az olimpia, a futball világ- és európabajnokság, valamint az atlétikai világbajnokság után a legrangosabb eseménynek mondott vizes viadalnak, de csak azért, mert már eleve készen voltak a létesítmények. Érdekes, hogy Berlin, Párizs, London vagy Varsó nem lát ebben üzletet. Jövőre Kazany, 2019-ben pedig a dél-koreai Kvangdzsu lesz a rendező. Oroszországban a szocsi téli olimpia már bebizonyította, hogy nem gazdasági szempontok alapján döntenek, Dél-Korea pedig Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel.

Az olimpia a fő cél

Jó pont lehet a vizes világbajnokság sikeres megrendezése a 2024-es olimpia ügyében is. Eddig Boston és Róma jelezte, hogy versenybe száll, s a jelöltek között lesz Németország egy városa is, míg Párizs, Baku, Doha, Isztambul és Durban egyelőre az érdeklődését fejezte ki. Utóbbi viszont úgy tűnik, átmenetileg letett a pályázatról. A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról 2017-ben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.