BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár elmondta, hogyan bukott az állam milliárdokat a brókerbotrányon

A Földművelésügyi Minisztérium 410 millió forintot bukott a brókerbotrányon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 3,8 milliárd forintot helyezett el a Quaestornál, ez azonban megkerült. A Miniszterelnökség 17 milliárd forintnyi hitellel érintett az MFB-n keresztül (ez az ETO Park építésére adott pénz), ezért cserébe az ETO Parkot megkapják, de az valószínűleg nem ér 17 milliárdot.

"Komoly dossziéval érkeztem" - mondta Lázár János a Quaestor-ügyről sajtótájékoztatója elején. Az elmúlt 25 évben nem volt olyan brókercsőd, ahol a kárvallottak és károsultak megkapták volna azt a pénzt, ami nekik jár - mondta Lázár. Azt ígérte: most tesznek egy olyan kísérletet, amely segíthet megoldást találni.

Ami a brókerügyek okozta károkat illeti: a Földművelésügyi Minisztérium mintegy 410 milliót helyezett el a Hungáriánál, ez odaveszett. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 3,8 milliárd forintot helyezett el a Quaestornál, ez megkerült. A Miniszterelnökség 17 milliárd forintnyi hitellel érintett az MFB-n keresztül (ez az ETO Park építésére adott pénzt), ezért cserébe az ETO Parkot megkapják, de ez nem ér 17 milliárdot. A Belügyminisztérium is érintett, azon a mintegy száz önkormányzatokon keresztül, akik a minisztérium segítsége nélkül bajba kerülnének. Lázár szerint "izgalmas az", hogy az állam miért bízott az állam pénzt brókerekre, ám a saját kérdésére csak annyit válaszolt, hogy felsorolta újra az elbukott összegeket, és annyit hozzátett: még így is kevés kárral megúszta az állam, hogy becsapták.

Április 8-án végre lesz okunk arra, hogy az állam által a brókereknél elhelyezett pénzek ügyében rendet vágjunk - ígérte Lázár. Nyilván a pénzügyi felügyeletnek is el kell számolnia azzal, hogy miért engedélyezte a most bedőlt cégek működését - tette hozzá.

Szijjártó örült

Egy kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: "Szijjártó Péter azért adta át, illetve avatta fel az ETO Parkot, mert örült neki."

A kisbefektetők nagy kockázatot vállaltak

A miniszter szerint aki a Quaestornak - pontosabban a "Quaestor néven folyó piramisjátékra" adták a pénzüket, a szokásosnál nagyobb kockázatot vállaltak. A Quaestor-ügyben a hatmillió forintnyi befektetési összeg alatt 22 ezren rendelkeznek a 31 ezer károsult közül - mutatta be újra a már ismert adatot. A Fidesz és a kormány arra kéri a Bevát, hogy hatmillió forintig térítse meg az elvesztett összeget. Szeretnék azonban a többi 9 ezer ügyfél számára is a teljes kártérítés lehetőségét megnyitni - azt azonban nem mondta el, hogy hogyan.

Voltak olyanok, akik a szokásosnál jóval nagyobb kockázatot vállalva, "a 68 oldalas ügyféltájékoztatót nyilván elolvasva" az átlagosnál sokkal nagyobb kamatot kaptak - mondta Lázár. Az ügyféltájékoztató világosan fogalmaz szerinte: a kölcsönt a Quaestor-csoport cégei kapták meg. Lázár többször is hivatkozott az ügyféltájékoztatóra, bár hozzátette: semmiképp sem szeretné a Quaestor-ügyfelek felelőtlenségére felhívni a figyelmet. "Szerintem a kockázatból valamennyit nekik is viselniük kell" - mondta.

Megkérdeztük, hogy ha nagyobbat lehetett nyerni a nagyobb kockázattal, akkor az állam mekkora nyereséget ért el a Quaestoron. Giró-Szász András államtitkár lapunknak azt válaszolta erre: a 2010 előtt és után a Quaestornál elhelyezett pénzek közt az a különbség, hogy a 2010 utániak állampapírban voltak ott.

A hibás: Gyurcsány Ferenc

Persze Lázár szerint valójában Gyurcsány a hibás: a legnagyobb problémának azt a 17 milliárdos MFB-hitelt nevezte, amelyet 2005-ben és 2008-ban kapott a Quaestor-csoport a győri ETO Park építésére. "Nem lesz egyszerű ezt a pénzt visszakapni" - mondta, bár kétségtelen, hogy egy parkolóval, egy irodaházzal és egy stadionnal gyarapodik a magyar állam vagyona.

Káosz az időpontok körül

"Az időpontok kapcsán valószínűleg én követtem el súlyos hibát" - mondta Lázár János a kormányzati pénz kimentésének időrendi kavarodásáról. Ennek azonban szerinte semmi jelentősége nincs, mert megvan a pénz.

"Az iratkezelési szabályzat fejből idézete még Giró-Szász András fejbeli képességeit is meghaladja, nem beszélve rólam" - válaszolta a miniszter. Szerinte a helyzet egyszerű: nincs probléma azzal, hogy egy március 10-i iktatású Tarsoly-levélre mutatták be Orbán március 9-i válaszát, csupán Tarsoly Csaba levelét egy nappal a beérkezése után iktatták.

M4, Kazahsztán, Tapolca

Mielőtt a brókerbotrányról beszélt, a miniszter kitért az M4-es autópálya ügyére is: mint mondta, a kormány azért állította le a beruházást, mert az EU nem akart pénzt adni rá. Szolnokot az M5-ös autópályával fogják összekötni, erre az EU-tól próbálnak pénzt szerezni.

Egy kérdésre válaszolva mentegette kicsit Orbán Viktor tegnapi mondatát is - a miniszterelnök arról beszélt Kazahsztánban, idegenül érezzük magunkat az EU-ban. Lázár szerint ez egy visszafogott mondat volt, ugyanis Orbán csak azt akarta mondani vele, hogy nyelvrokonaink alig vannak az EU-ban.

Egy rövid válasz erejéig kitért a tapolcai választásra is: mint mondta, a kormány nem tervezi, hogy "akár nyilasokkal, akár kommunistákkal" együtt dolgozzon.

Lapunk kérdésére Lázár János beszélt a reklámadóról is: mint mondta, április 8-án a kormányülés témája lesz ez az adónem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.