Lázár bedobta a kommunikációs atombombát: újra rezsicsökkentés jöhet

Egységes dohánycsomagolást vezetnek be, birtoknagysághoz kötik a terület alapú támogatásokat, és tovább vizsgálják az Altus-ügyet – nagy bejelentésekben ezúttal sem volt hiány Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter ismét bevetette a kommunikációs nehéztüzérséget: mint mondta, 2017-2018 környékére jöhet az újabb rezsicsökkentés.

A szerb kormánnyal fog tárgyalni a magyar - jelentette be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tegnapi kormányülésen ezen kívül a 2016-os, tegnapelőtt elfogadott költségvetéssel is foglalkoztak.

Legkevesebb 230 milliárd forinttal több marad a gazdaságban, a kormány pedig 2,5 százalékos növekedéssel számol - ismételte meg Lázár a már jól ismert számokat. 2016-ra 2 százalékos hiánnyal számolnak, ami azt üzeni, hogy "Görögországgal ellentétben Magyarország végrehajtotta a házi feladatot".

A sajtó és az ellenzék kritikáival ellentétben a kormány sokat tett az elmúlt öt évben a szegénység felszámolásáért - mondta Lázár. Összesen 321 ezer gyerek kap ingyenes étkezést - mutatta be a költségvetés számait. Azonban vizsgálják azt is, hogy az általános iskolák alsó, illetve felső tagozataiban hogyan lehetne bevezetni az ingyenes étkezést.

Ami a közmunkát illeti, Lázár szerint 2016-ban közel kerülhetünk ahhoz, hogy mindenki, aki akar és tud, részt vehessen benne - a teljes közfoglalkoztatottság 240 ezer embert jelentene.

Nagy ígéretekben ezúttal sem volt hiány: a miniszter azt ígérte, hogy az állami energiaszolgáltatók létrejöttével 2017-2018-ra létrejöhet a lehetőség az új rezsicsökkentésre.

Nem maradhatott ki a bevándorlás témája sem: a kormány értékelése szerint nem egy átmeneti problémáról van szó, hanem a legsúlyosabb kihívásról, amióta az EU létezik.

A magyar kormány maradéktalanul be fogja tartani az EU összes szabályát, ami a menekültügyet illeti - mondta a miniszter. Azonban más a menekült és más a gazdasági bevándorló - figyelmeztetett.

A kormány azt kéri, hogy a menekülteket küldjék vissza Görögországba - mondta Lázár. Azt már nem tette hozzá, hogy ez nem lehetséges, ugyanis egy 2011-es bírósági döntés nyomán a görögök felmentést kaptak a Dublin III. alkalmazása alól, vagyis oda nem lehet visszatoloncolni senkit. Egy bizottsági forrás azt mondta, az év végére ezzel kapcsolatban szeretnének változást elérni.

Visszatértek az Altus-ügyre is: Lázár ezúttal azzal az új váddal állt elő, hogy az Altus több konzorciumi partnerát vizsgálja az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal. Lázár azt mondta: úgy tudják, hogy több szereplőt már meg is bírságolt korábban az OLAF.

A nagy agrárvállalatok voltak a nyertesei az elmúlt évek agrárfinanszírozásának, 2211 milliárd forintot kapott - a teljes támogatás felét - a legtöbbet kapó 1 százalék. A legtöbb támogatáshoz hozzájutó 5 százalék a teljes összeg háromnegyedét kapta. A kormány úgy döntött, hogy meghatározott területnagyság felett nem kaphat senki terület alapú támogatást. 1200 hektár fölött semmi nem járna, 1000-1100 hektár fölött pedig csak kevesebb. Arról is döntöttek, hogy a támogatások 20 százalékát kaphatják csak a nagy területeket birtoklók.

Györkös Pétert visszahívják Brüsszelből, Berlinbe küldik nagykövetnek - jelentette be Lázár. A helyét Várhelyi Olivér veszi át, aki most a belső piacért felelős brüsszeli nagykövet.

A következő három-négy év dohánygyárak által fizetett különadójából fogják fedezni az új budapesti kórház építését - jelentette be a miniszter. A kórház mintegy 30 milliárd forintba kerülhet.

A kormánynak újabb terve van a dohányzás csökkentésére: egységes csomagolást vezetnek be a dohánytermékekre. Ha ezt bevezetik, akkor a trafikokról is leszedhetik a fóliát, hivatalosan azzal az indoklással, hogy ekkor már nem lehet reklámozni a cigimárkákat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.