BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíj: sokkoló lehet a csökkenő állami járadék 20-30 év múlva

Várhatóan még inkább ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon is a lakosság lélekszámának csökkenése és elöregedése miatt.

Hiába tűnhet most még bőkezűnek a magyar nyugdíjrendszer, a 20-30 év múlva visszavonuló időskorúakat egzisztenciális sokként érheti majd a csökkenő állami járadék. Ennek orvoslására rendhagyó megoldást javasol Németh György közgazdász - írja a Magyar Nemzet.

Felforrósodott a hangulat az elmúlt napokban a nyugdíjkérdés körül, miután Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy muszáj lesz újra felemelni a nyugdíjkorhatárt a népesség számának csökkenése és a lakosság elöregedése miatt.

A kutatóintézet legfrissebb, Demográfiai portré 2015 című kötetéből kiderül: 2060-ra csaknem kétmillióval, 7,9 millióra zuhanhat Magyarország lélekszáma, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot a jelenlegi 18 százalék helyett.

Ráadásul Magyarországon és az összes posztkommunista országban később szülik meg első gyermeküket a nők. Spéder Zsolt kifejtette: a 41–45 éves budapesti nők egyötödének nincs gyermeke, és ők már nagy valószínűséggel így élik le az életüket. Ötven év múlva az idősek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak, ami kezelhetetlen helyzetet teremt.

A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.