BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KDNP: Isten közelsége miatt is javult a gazdaságunk teljesítménye

A gazdaságpolitikusok napja a mai, legalábbis azé a kevésé, aki bemegy a parlamentbe - volt időszak, amikor hatan ültek bent a patkóban. A zárszámadás után az MTVA és a menekültügy miatti költségvetés-módosítás kerül a napirendre.

Gazdasági témák uralkodnak a mai parlamenti ülésen, igaz, új törvényt ma már nem fogadnak el. Ma elkezdik a 2014-es zárszámadás vitáját, a hozzá kapcsolódó számvevőszéki jelentés megtárgyalásával együtt. A vita elején Tállai András NGM-államtitkár és Domokos László ÁSZ-elnök értékelik a tavalyi évet.

Tállai nem meglepő módon arról számolt be: a kormány el tudta érni kitűzött céljait, Magyarország kiemelkedő teljesítményt mutatott be tavaly. Az EU 3. legjobbja volt a 3,7 százalékos növekedésünk, ezzel a gazdaság teljesítménye elérte a válság előtti szintet (azt már nem tette hozzá, hogy Európából szinte utolsónak), ráadásul az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak, a növekedés pedig több lábra állt. A beruházások rekordmértékben, 14 százalékkal nőttek. A bruttó és a nettó bérek 3 százalékkal nőttek, a reálbérek pedig 3,2 százalékkal. A folyó fizetési mérleg is többletet mutatott - emelte ki.

Domokos László ÁSZ-elnök azzal kezdte az értékelését: a 2014-es költségvetés teljesítése szabályos volt, az államháztartási törvény előírásainak és az alkotmánynak is megfelelt. A bevételek és kiadások megbízhatóságának ellenőrzését és szabályszerűségét is új módszertan szerint értékelte. Az ellenőrzés lényeges hibákat nem talált sem a bevételi, sem a kiadási oldalon - tette hozzá. Szerinte utólag kiderült, hogy a növekedést pesszimistán tervezték, amikor megírták a 2014-es büdzsét. A kiadási oldalon előfordulnak ugyan megbízhatósági hibák, de ezek nem érnek el olyan szintet, hogy a teljes kiadási oldalt nem megbízhatónak minősítsék. A számvevőszék "lényegességi szintet" meghaladó megbízhatósági hibát a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap előirányzatainak terhére történő ellátások, támogatások - például a családi pótlék - folyósítása területén, valamint a Közbeszerzési Hatóságnál tárt fel.

A legjellemzőbb hibák a gazdálkodási jogkörök gyakorlásához kapcsolódó szabálytalanságok voltak, de az is előfordult, hogy egyáltalán nem készültek el (vagy jelentős késéssel) a korrupciós kockázatok elleni belső szabályok. 65 szervezet megfelelő, 47 részben megfelelő, 17 pedig nem megfelelő minősítést kapott a korrupció elleni kontrollkörnyezet vizsgálatakor. A kutatási és technológiai innovációs alapoknál, valamint bíróságoknál találták a legtöbb kockázatot.

A kormánypárti felszólalók a családtámogatásokat, az egyre több munkába álló magyart, valamint a hiány féken tartását és az államadósság csökkenését emelték ki elsősorban. Többször elhangzott az is: az export az orosz embargó ellenére bővült - elsősorban az autóiparnak köszönhetően. A legmeglepőbb indoklást a KDNP-s Hargitai János találta meg: szerinte "a Jóistennel nagyobb barátságban vagyunk, mint az előzőekben, és talán ez is belejátszik az eredményeink alakulásába" - legalábbis annyi biztos, hogy ha az időjárás segíti a mezőgazdaságot, akkor érezhetően jobb lehet a gazdaság teljesítménye.

Tóth Bertalan, az MSZP vezérszóna persze már nem volt ennyire optimista: szerinte az elszegényedés folytatódott, és felelőtlen volt a költségvetés tervezése. "Hiába kábítják a népet a csodálatosnak tűnő számokkal", a társadalmi felemelkedés esélyét veszi el sokaktól a kormány gazdaságpolitikája - véli. A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt emelte ki: túladóztatott az ország, a bankok pedig a vártnál jóval több terhet hárítottak át az emberekre. A gazdaság szerkezete egészségtelen, túl erősen kapcsolódik Németországhoz és az EU-s pénzekhez - tette hozzá. Az LMP-s Schmuck Erzsébet is azt emelte ki: elhibázott, torz a gazdasági szerkezet, túlságosan az autógyártásra és a multikra alapul. A már lassan öt órája tartó vita azóta is ezen a vonalon haladt, bár egyre inkább a 2015-os folyamatokról és a 2016-os tervekről van szó. Amikor épp valóban a zárszámadásról és nem a mostani helyzetről beszélnek, akkor visszatérnek 2014 kulcsszavai: kormányoldalról a rezsicsökkentés és a devizahitelek, az ellenzéktől a közmunka és az átláthatatlan adózás. Némi meglepetést a fideszes Szűcs Lajos tudott okozni, aki egyszer tévedésből a korábbi MSZP-kormányok bűnei közé sorolta a rezsicsökkentést, de ez sokaknak nem tűnt fel - volt olyan pillanata is az ülésnek egyébként, amikor csak hatan ültek a patkóban.

Átírják az idei költségvetést is

Ha a zárszámadás a végére jutottak, az idei büdzsére térnek át, lefolytatják a vitát a 2015-ös költségvetés újabb módosításáról. Ezzel a javaslattal vállalják át az állam az MTVA adósságát, valamint csoportosítanak át 60 milliárd forintot a menekültügy kezelésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.