BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbánék szándékosan keltenek félelmet - így írnak a magyar helyzetről külföldön

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az államháztartási törvény módosításával és a tervezett alaptörvény-módosítással kapcsolatban közölt kommentárt mai számában, míg a svájci Neue Zürcher Zeitung a tanártüntetés Orbán-rendszer elleni mozgalommá válásáról közölt egy írást.

Veszélyben a demokrácia című írásában a FAZ szerzője, Reinhard Veser kiemeli, hogy a magyar kormány kétszer "kétségtelenül demokratikus választásokkal került hatalomra", és a "budapesti nemzeti konzervatívok előszeretettel válaszolnak ezzel az utalással, amikor antidemokratikus tendenciákat vetnek a szemükre".

Azonban "a demokrácia több szabad választásoknál", az is hozzátartozik, hogy a kormányok tevékenységét törvények szabályozzák és más intézmények ellenőrzik. A magyar kormány terveiből viszont kitűnik, hogy mindezt kevéssé becsüli, ezt mutatja az államháztartási törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a kormány "önhatalmúan" megváltoztassa a költségvetést és csak utólag szerezze meg a parlamenti képviselők hozzájárulását - írja Veser.

Úgy véli, hogy ez már önmagában is "elég súlyos", de a kormány "szeretne még sokkal tovább menni", egy alkotmánymódosítással igyekszik elérni, hogy a "nem pontosan meghatározott terrorveszély esetén" a parlament bevonása és minden további ellenőrzés nélkül hatvan napra hatályon kívül helyezhessen "elemi szabadságjogokat".

"Amennyiben a kormánynak sikerül megszereznie a parlamentben a (módosításhoz) szükséges kétharmados többséghez hiányzó szavazatokat, Magyarország demokráciája valóban veszélybe kerül" - írja a FAZ kommentátora.

Egy tanártüntetés egyre inkább az Orbán-rendszer ellen szerveződő mozgalommá válik, a belpolitika elhanyagolása pedig elkezdett ártani a kormánynak - olvasható a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadásában.

A lap budapesti tudósítója különböző megfigyelőkre hivatkozva úgy véli, hogy terrorizmusellenes intézkedéseivel az Orbán-kormány szándékosan kelt félelmet a lakosságban, azért hogy a belpolitikai problémákról elterelje a figyelmet, hiszen ősszel a közvélemény-kutatások szerint a határozott menekültpolitika kedvezett a Fidesz megítélésének.

A szerző, Meret Baumann szerint az Orbán Viktor környezetéhez tartozó emberek meggazdagodásának ügye miatt a párt veszített népszerűségéből, egyúttal feltűnőnek nevezte az oktatási rendszer miatti tüntetések során kialakult széleskörű egyetértést. A tudósító úgy véli, hogy a tiltakozás sokkal inkább az Orbán-rendszer ellen zajlik, vagyis a "kevesek kezében összpontosuló hatalom, a konfrontatív külpolitika, a klientúragazdaság és az illiberális demokrácia" létrejötte miatt tüntetnek.

Baumann meglátása szerint a tanártüntetés alakulása hasonló az internetadó elleni tiltakozások dinamikájához. A tudósító megjegyzi: a tüntetés egyelőre nem jelent nagy veszélyt, hiszen a következő fontos választás csak két év múlva lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.