BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs cunamiveszély a nagyerejű chilei földrengés után

A Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű rengés rázta meg Chilét vasárnap - írja a Reuters.

A szakértők visszavonták a cunamiveszélyre figyelmeztető jelzést a 7,6-es erősségű földrengés után, amely vasárnap rázta meg Dél-Chilét, és ami után ezreket kellett evakuálni a tengerparti területeken.

Az amerikai székhelyű Csendes-óceáni Cunami Előrejelző Központ cunamira figyelmeztető jelzést adott ki a földrengés epicentrumának 1000 kilométeres körzetére, amely 225 km-re Puerto Montt-tól délkeletre történt.

Chile Nemzeti Katasztrófavédelmi Szolgálatának főnöke, Ricardo Toro úgy nyilatkozott, az esetleges cunami megfigyelését folytatják, és ismételten figyelmeztette Los Lagos lakosait, hogy hagyják el a partokat és húzódjanak magasabb tengerfeletti magasságra. Toro azt mondta, halálesetet eddig nem jelentettek.

A hatóságok szerint eddig 4000 embert kellett evakuálni Los Lagos területéről.

Az Amerikai Geológiai Kutatóközpont közlése alapján a földrengés 34,6 km-es mélységben történt, különböző médiumok pedig úgy tudják, a rengést még délnyugat-argentínai Bariloche-ban is érezni lehetett.

Chile a világ legnagyobb rézkitermelő országa, de nem volt olyan nagyobb bánya a környéken, amelyet a földrengés veszélyeztetett volna.

Chile állami olajcége, az ENAP azt közölte, a Bio Bio finomító Dél-Chilében normál módon üzemel, valamint  Puero Montt-i reptér is működik - nyilatkozta egy szóvivő.

Az országot már eddig is földrengések hosszú sora rázta meg, többek között egy 8.8-es erősségű 2010-ben a déli-középső partoknál, amelyet akkor pusztító erejű cunami kísért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.