BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világelső magyar skót juhász

Nem meglepő módon Angliában rendezik meg a skót juhászkutyák leghíresebb versenyét, amelyen egy magyar tenyésztő ért el óriási eredményt.

A világ legnagyobb kutyakiállítását, a Crufts Dog Show-t Birminghamben rendezik meg minden évben. Idén a múlt héten került rá sor és a skót juhászok között egy magyar kutya, a Prince of Sunlight kennelből származó Zara lett a győztes. A Crufts Dog Show-ra már bekerülni sem könnyű, hiszen ez nem egy nyitott verseny.

Kvalifikációs fordulókon kell ahhoz jól szerepelni, hogy egy kutya a birminghami versenyre bekerülhessen. Ez Zara esetében nem volt kérdéses. A kutya most hároméves, de már korábban is sikerrel vette a neves, több mint 100 éves világverseny akadályait. Két éve a kölykök között is nyert.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Liz Taylor tette világhírűvé a családbarát kutyafajtát - Kép: Shutterstock Liz Taylor tette világhírűvé a családbarát kutyafajtát - Kép: Shutterstock[/caption]

„Zara 282 kutya között nyert, de nemcsak ezért értékes ez a győzelem, hanem azért is, mert abban az országban sikerült a legszebbnek lenni, ahol őshonos ez a fajta. A legnevesebb angol bírák értékeltek. Egy 126 éves múltú versenyen külföldi tenyésztésű kutyával nyerni hatalmas elismerés és nagy ritkaság – mondta a kutya tenyésztője, Szalczinger József. – Itt mindenre figyelnek, az előírt sztenderdeken kívül a kutya szőre és a tekintete is fontos. A lábatlani kutyák különösen mosolygós arckifejezése minden versenyen nagyon komoly elismerést vív ki.”

Szalczinger József persze már profi, eleve állattenyésztő mérnökként végzett a Kaposvári Egyetemen: még a szakdolgozatát is a skót juhászokról írta, ma pedig már a hazai Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub tenyésztésvezetője is. Saját kennelt az egyetem elvégzése után nem sokkal alapított: az első Prince of Sunlight-alom 1992-ben született, azóta pedig már
a hatodik generáció növekszik náluk.

Családbarát

Nevét a skót felföldön tenyésztett fekete lábú és fejű juhról, a „colley”-ről kapta. Már Kr. e. 50 körül is találtak a mai collie-hoz kissé hasonló kutyákat. A juhászok kutyája és legfontosabb segítője volt. Arrafelé a nyájat nem fenyegették ragadozók, ezért az elsődleges szempont a mozgékonyság, gyorsaság és a tanulékonyság volt. A collie ilyen, figyelmes és bátor őrző kutya, nagyon kötődik a gazdájához, és tűzön–vízen át védi a családját. Nagyon könnyű irányítani, vidám, barátságos. Mivel juhászkutya, igényli az állandó, szoros kontaktust. Magyarországon az 1970-es évek óta tenyésztik.

„Tizennégy éves voltam, amikor hosszas könyörgés után megkaptam életem első skót juhászkutyáját – emlékezik vissza Szalczinger József. – A testvéremmel együtt természetesen Lassie története miatt vágytunk rá nagyon. Rögtön elkezdtük versenyekre és kiállításokra vinni, volt, hogy hétvégéket vonatoztunk egy-egy rendezvényre, és azóta menthetetlenek vagyunk. Igaz, a kutyatenyésztés csak hobbi, de nagyon komolyan veszem, igyekszem kiteljesíteni benne a tudásom.

Állattenyésztő mérnökként dolgoztam sokáig, ma már kutyakozmetikusként tevékenykedek, éppen azért, hogy több idő jusson a hobbimra. Nem törekszünk arra, hogy sok kutyánk legyen, minden évben csak egy-két alom születik, gondosan megtervezett párosítás alapján. Egy másik kutyánk, amelyik norvég gazdánál van, szintén nagyon jó helyezést ért el ezen a mostani versenyen.”

A lábatlani kenneléből származó kutyák és utódaik kontinensszerte sikeresek. Európai kiállításokról szinte mindenhonnan hoztak már aranyérmeket. Kennelékkel Szalczinger Józseféket a legjobb skótjuhászkutya-tenyésztők között tartják számon Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.