Azt gondoltuk, hogy hullámverés nélkül elindul a közétkeztetési program a maga útján, de azt láttuk hogy sokan nem értik, miért van szükség a menzarendeltre - mondta Pozsgay Csilla Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az "Élj könnyebben!" kampány díjátadó ünnepségén.
Arra kértük a gyerekeket, hogy véleményezzék a menzákat. Tavaly november óta keresik Magyarország top 50-es menzaételét. Magyarország 298 osztályának 7500 tanulója, 44 város diákjai és tanárai mondtak véleményt - mondta a főigazgató. A levesek közül a hansági gulyásleves, az főételek között a sajtos spagetti, a desszertek között pedig a mézes kocka került a dobogó tetejére.
A magyar iskolások 86 százaléka menzás, ez derül ki a Kutatópont Kft. menzakutatásából. Székely Levente a Kutatópont Kft. igazgatója azt mondta, aki nem menzás azoknak a gyerekeknek a 27 százaléka azért nem eszik az iskolában, mert nem ízlik az étel. 20 százalék pedig azért, mert valamilyen táplálékallergiája van. A gyerekek az ételek ízére 4-es alatti (3,6) osztályzatot adtak.
Magyarország még mindig elmaradásban van az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott tej- és zöldségfogyasztási szinttől. Rétvári Bence azt mondta, az utóbbi hat évben 99 ezerről 318 ezerre nőtt azoknak a gyermekek száma, akik ingyen ehetnek az óvodákban vagy az iskolákban.
A 2016-os év közétkeztetője egy Fejér megyei vállalkozás lett. A martonvásári HPM Plus Kft. naponta ezer adag ételt készít és 2013 óta foglalkozik közétkeztetéssel. 17 alkalmazottja van a tavalyi nettó árbevételük 73 millió forint volt, 2011-ben pedig még csak 1,4 millió forint árbevételt könyveltek el.
Martonosi Tamás a HPM Plus Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, közétkeztetéssel 2013 óta foglalkoznak. Martonvásárt és környékét látják el. Főleg közintézményeknek óvodáknak, iskolának főznek. A cégnek több tevékenységi köre is van többek között, csomagküldés, baromfihús-feldolgozás, de kenyér és friss pékárú gyártással is foglalkoznak - ez derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból.
A cégnek fontos az egészséges táplálkozás, a reform jellegű ételeket már 2014 óta elkezdték bevezetni, még akkor, amikor a menzareform még csak ajánlás volt Magyarországon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.