BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtévesztette a fogyasztókat a Manna? Bírságol a GVH

A Versenyhivatal döntése szerint a cég internetes áruházában megtévesztette a fogyasztókat egyediként hirdetett ajánlataival. A Manna alapítója megdöbbent.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Manna Natúr Kozmetikum Kft. és a Manna Natúr Kozmetikum Európa Zrt. megtévesztette a fogyasztókat egyediként hirdetett ajánlataival, valamint valótlanul állította, hogy csak korlátozott ideig érhetők el honlapján a felugró ablakokon látható termékek a feltüntetett promóciós árakon. A GVH a jogsértésekért a Manna Natúr Kozmetikum Kft.-re ötszázezer forint bírságot szabott ki, míg a Manna Natúr Kozmetikum Európa Zrt.-t figyelmeztetésben részesítette.

A GVH a cégek 2015 januárjától 2016 decemberéig a https://manna.hu/ honlapon, a vásárlói rendelések leadásakor megjelenő, egyediként hirdetett ajánlatait és egyéb hirdetéseit, köztük az alábbiakat vizsgálta: „Egyedi ajánlat csak Neked! Repülj el a mediterrán vidék narancsligetébe az elbűvölően illatos Dolce Vita szappannal, most 1270 Ft helyett csak 990 Ft-ért! Figyelem ez egy megismételhetetlen, egyszeri ajánlat, ha lejár az idő, ez az ablak eltűnik! Ajánlatunk még … másodpercig él (piros keretben, a kipontozott résznél 2 perctől másodpercenként számol vissza folyamatosan a rendszer) (…)”

A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert hamisan hirdette ajánlatait megismételhetetlenként, az informatikai szakértői vizsgálat alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy azok nem tekinthetők egyedieknek, sőt, teljesen függetlenek a kosár tartalmától vagy a vásárlói előzményektől, preferenciákról; valótlanul állította, hogy kedvezményes ajánlata csak két percig érhető el, megfosztva a fogyasztókat a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól.

A Manna jogi lépést fontolgat

„Értetlenül állunk a versenyhatóság döntése előtt. Mindvégig bíztunk benne, hogy sikerül bizonyítani az igazunkat. Meggyőződésünk, hogy vállalkozásunk betartva a jogszabályokat, jóhiszeműen és tisztességesen járt el. Alaposan megvizsgáltuk a határozatot és mivel több ponton eltérő az álláspontunk, fontolóra vesszük a jogi lépés lehetőségét” – közölte cikkünk megjelenését követően Varga Darabos Andrea, a Mannaszappan alapítója.

Mint írja: a Manna Natúr Kozmetikum álláspontja szerint mindvégig az elvárható gondossággal járt el. A kereskedelmi gyakorlat során olyan hatékony eszközöket, módszereket alkalmazott, amelyek biztosították, hogy gyakorlata ne legyen tisztességtelen, illetve megtévesztő. A Manna Natúr Kozmetikum meggyőződése, hogy a hatóság téved, ezért jogászai segítségével vizsgálja a jogi lépések megtételének lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.