BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piacért lobbizik a brit Munkáspárt

Nagyobb rugalmasságot és kompromisszumkészséget vár az EU-tól Nagy-Britannia a hétfőn újrakezdődő tárgyalásokon, amelyeken egyre inkább előtérbe kerülnek a nagyvállalatok és a bankok érdekei.

London biztatni fogja Brüsszelt, hogy mutasson „képzelőerőt” a tárgyalásokon, és inkább a jövőbeni kapcsolatokra koncentráljanak. A ma kezdődő harmadik fordulón David Davis Brexit-miniszter nagyobb rugalmasságot kér majd tárgyalópartnerétől, Michel Barnier-tól – értesült a Reuters brit kormányzati forrásokból. „Mindkét félnek rugalmasabbnak és kompromisszumkészebbnek kell lennie, amikor azoknak a kérdéseknek a megoldásáról van szó, amelyekben nem értünk egyet” – mondta.

Forrás: AFP

Theresa May kormányfő helyzetét azonban tovább nehezíti, hogy jelentősen megváltozott az ellenzéki Munkáspárt véleménye a kiválást illetően. Most már az úgynevezett „soft” Brexit mellett állnak, azt akarják, hogy az ország 2019 márciusa után még évekig az egységes európai piac és a vámunió tagja maradjon, az utána következő időket illetően pedig „nyitottak minden megoldásra”, közölte a párt egyik szóvivője. A céljuk ezzel az, hogy több időt adjanak a kormánynak a tárgyalásokra, a gazdasági szereplőknek pedig a felkészülésre a kiválás utáni időkre. Ha a Munkáspárt kikényszerít egy parlamenti szavazást a javaslatról, akkor komoly nyomás alá helyezi azokat a konzervatív képviselőket, akik szeretnék, ha az ország tagja maradna az egységes piacnak – emlékeztetett a Bloomberg.

A Munkáspárt a torykhoz hasonlóan ragaszkodik a Brexithez és ahhoz is, hogy szabályozza a bevándorlást. A párton belül azonban kedden megalakul egy új csoport, amelyik amellett kampányol majd, hogy az ország végérvényesen a közös piac tagja maradjon. Emellett kardoskodik a gazdasági szereplők többsége is, és a véleményük a háttérben egyre jobban befolyásolja a tárgyalások menetét

– derült ki a Corporate Europe Observatory lobbistatevékenységet elemző jelentéséből, amelyet az Independent ismertetett. Eszerint a nagyvállalatok és a pénzügyi szektor lobbistái Londonban és Brüsszelben is szinte kisajátítják a háttérmegbeszéléseket: egyetlen befektetési bank vezetői többször tárgyaltak a Brexit-minisztérium illetékeseivel, mint a 2,7 millió munkavállalót tömörítő két legnagyobb brit szakszervezet képviselői együtt. A helyzet Brüsszelben is hasonló, ahol a Brexit-munkacsoport háromszor több megbeszélést tartott vállalati lobbistákkal, mint civil szervezetek képviselőivel.

https://www.vg.hu/kozelet/menekulnek-az-unios-polgarok-nagy-britanniabol-2-589031/

Ami az e heti tárgyalásokat illeti, EU-illetékesek nem várnak érdemi előrelépést, mert nem igazán győzték meg őket a nyilvánosságra hozott munkadokumentumok. Az északír–ír határt illető elképzelésről például Brüsszelben azt mondják, hogy az különösen „csodaváró”. Az EU változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy előbb az uniós állampolgárok majdani jogairól, az északír–ír határról és a kiválási díjról egyezzenek meg. Angela Merkel német kancellár a hét végén ismét figyelmeztette Londont: kötelessége kifizetni azt, amivel tartozik az uniónak. Még mindig nem világos, mekkora lesz majd ez az összeg, May mindenesetre mélyen hallgat arról, hogy mennyit hajlandó fizetni.

Menekülnek a britek

A tavaly nyári Brexit-népszavazástól márciusig 134 ezer brit költözött külföldre, nyolcezerrel több, mint az előző év azonos időszakában – derült ki a statisztikai hivatal adataiból. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.