BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szomália legsúlyosabb terrortámadása: már 276 halott

A legfrissebb adatok szerint 276-ra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A legutóbbi 237 halottról szóltak.

A sérültek száma megközelíti a háromszázat. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek. A hatóságok tájékoztatása szerint még folynak a mentési munkálatok, és nincs kizárva, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő.

Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb, 2011 októberében elkövetett robbantásban 82-en haltak meg és 120-an megsebesültek. Akkor egy pokolgéppel megrakott teherautó hajtott neki egy kormányzati épületegyüttesnek.

A szombati első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén egy autó alá rejtett bomba robbant.

Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet mögött. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.