BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kasszához járulnak a korrupt szaúdi hercegek

Százmilliárd dollárra tehető az az összeg, amit a szaúdi hatóságok a korrupcióval vádolt üzletemberektől, politikusoktól és a királyi család lebukott tagjaitól vissza akarnak szerezni.

Nem eszik annyira forrón a kását a szaúdi királyi családban: az országot gyakorlatilag irányító Mohammed bin Salman koronaherceg intézkedett rokona, a korrupcióval vádolt Miteb bin Abdullah herceg szabadon bocsátásáról. Letartóztatásáig Miteb herceg irányította a Nemzeti Gárdát, ekkor mentette fel posztjáról Salman király.

A királyi família egyik legidősebb és legbefolyásosabb tagja egymilliárd dollár megfizetése fejében hagyhatta el ötcsillagos „börtönét”, a rijádi Ritz Carlton luxusszállót, ahol száznál is több üzletember és politikai vezető van ma is „házi őrizetben” a november 4-én végrehajtott rajtaütésszerű letartóztatási hullám eredményeként.

Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg
Forrás: AFP

A vádakat eddig sem részletezték, meglehet, hogy nem is vesződnek ezzel, inkább beárazzák az elkövetett bűncselekményeket és megszabják a mentességi tarifákat. A Bloomberg úgy értesült, hogy a jogtalanul szerzett pénz visszafizetése fejében bűnbocsánat jár, s a Mohammed bin Salman által remélt/követelt végösszeg eléri a százmilliárd dollárt.

A cél, minél hamarabb és minél nagyobb csendben lezárni a korrupciós botrányt, s a lehető legtöbb elsíbolt pénzt visszaterelni az államkasszába. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Ritz Carltonból a letartóztatottak lázas ütemben szervezik vagyonuk értékesítését és a befolyó pénzt szabadságuk megváltása érdekében át is utalják a megjelölt számlákra. A napokban újabb 3-4 letartóztatott királyi sarj szabadon bocsátása várható.

Szakértők szerint az ügyeket szőnyeg alá söprik, s ha a főügyész által ellenjegyzett egyezséggel zárul a megváltási procedúra, akkor a nyilvánosság sem a vádakról, sem a „váltságdíjról” nem kap részletes tájékoztatást. Az így átláthatatlanná tett ügyek viszont erodálhatják azt a politikai tőkét, amit Mohammed bin Salman eddigi korrupcióellenes fellépéséből kovácsolt, hiszen azt sugallják, hogy pénzzel minden bűn megváltható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.