BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet fizetnek a digitális adók

Jórészt a digitális felhasználások után beszedett jogdíjak ugrásszerű, 51 százalékos emelkedésének köszönhetően, 6 százalékkal nőve rekordmagasságba, 9,2 milliárd euróra ugrott a globális szerzői jogdíjbevétel 2016-ban.

Jórészt a digitális felhasználások után beszedett jogdíjak ugrásszerű, 51 százalékos emelkedésének köszönhetően, 6 százalékkal nőve rekordmagasságba, 9,2 milliárd euróra ugrott a globális szerzői jogdíjbevétel 2016-ban. A 123 ország jogdíjkezelőit tömörítő nemzetközi szervezet, a CISAC jelentése Európa erős központi szerepét tükrözi a jogkezelésben, amelynek a rendszere Ázsiában még csak most épül ki. Kínában például a több mint 2000 rádió- és tévéadóból csupán 105 fizetett jogdíjat, Afrikában már a rádiók fele, ott erősödik az internethasználat az okostelefonok terjedésével.

Forrás: MW Fotó: Szabó Miklós

A digitális csatornákon Magyarországon kiemelkedő, 63,6 százalékos bevételnövekedést jeleztek, de a bázis nagyon alacsony, a szektor jogdíjpiaci részesedése csak 2 százalékos. Az előfizetéses zenei oldalak – mindenekelőtt a Spotify, a Deezer – magyarországi előfizetőinek száma nem kiugró, de dinamikusan nő, így hamarosan jócskán meghaladhatja a mai 100 ezer körüli előfizetői számot

– mondta a Világgazdaságnak Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Az audiovizuális, a drámai, az irodalmi és a képzőművészeti szerzői jogdíjak is a teljes bevételhez tartoznak, de ezekből együtt alig több, mint 1 milliárd euró bevétel származott. A digitális felhasználások után fizetett tételek összege folyamatosan nő, ám ez még mindig csak a teljes kassza 10,4 százaléka.

Világszerte nőttek az élő és a gépzene jogdíjbevételei is. A 2008-as válság után most először lett nagyobb a hazai vendéglátóiparban a zeneszolgáltatásért jogdíjat fizető üzletek száma, de a bevételeken még most is látszik a vidéki piac megroggyanása.

E területen tavaly 4,4 milliárd forint folyt be, az előző évinél 3,6 százalékkal több, míg a rádiós-tévés területről csak 1 százalékkal magasabb, 3,5 milliárd forint származott.

Magyarországon is bővül a koncertpiac, ez azonban nem érződik meg az élő zenei jogdíjakon, mert a zenés események 60 százaléka ingyenes. Élen áll Magyarország a jogdíjbevételek GDP-hez történő hozzájárulásának 0,055 százalékos mértékével. Európa pedig a kontinensek között magaslik ki az egy főre jutó, 5,79 eurós beszedett jogdíjával, a svájci érték csaknem 27,9 euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.