BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ bankjai tartanak a fintechtől

Magyarországon a hagyományos pénzintézetek alig több, mint 40 százaléka működik együtt fintech startup vállalattal, aminek hátterében nagy valószínűséggel egy nemzetközi tendencia áll. A nemzetközi pénzügyi szolgáltatók elsöprő többsége ugyanis tart a fintechtől – derül ki a PwC felméréséből.

A hagyományos pénzintézetek egyre nagyobb hányada köt egyezséget bizonyos fintech cégekkel. Akik pedig eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel, azok közül is sokan tervezik az együttműködést a következő három-öt évben – derült ki a PwC legfrissebb, globális felméréséből. Eszerint partnerség tekintetében nagy a szórás a felmérés által vizsgált országok között: amíg Németországban vagy éppen Belgiumban a pénzintézetek mintegy 70 százaléka élő partnerségi kapcsolattal rendelkezik fintech cégekkel, addig Japánban és Törökországban ez az arány még a 30 százalékot sem éri el. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben található, a hazai pénzintézetek 43 százaléka rendelkezik élő együttműködési megállapodással. A tervezett partnerségi kapcsolati arány a felmérés szerint hazánkban 74 százalékos, aminél – a vizsgált 32 ország közül – csak négy nemzet pénzintézeteinek hajlandósága rosszabb.

A pénzügyi szolgáltatók 88 százaléka – a tavalyinál öt százalékkal több cég – tartott attól 2017-ben, hogy a fintech startup vállalatok egyes pénzügyi területeken veszélyeztetik a pénzügyi bevételeiket. A külső szereplőktől féltett üzleti területek között a fizetési üzletág állt az első helyen (84 százalék), ezt az átutalások követik (68 százalék), míg a harmadik legféltettebb terület a személyes pénzügyek kezelése (60 százalék) lett. De a bankok hasonlóan álltak a hitelezés, a betétgyűjtés és a megtakarítási számlák területéhez is, mint ahogyan veszélyben érezték a biztosításokat és a vagyonkezelésüket is.

A PwC arra is kíváncsi volt, hogy a pénzügyi piac szereplői mit gondolnak, kik fogják legjobban felforgatni az ágazatukat a következő öt évben. A kérdésre adott válaszok alapján legnagyobb mértékben (75 százalék) a fintech startupoktól tartanak, ezt a veszélyforrást a közösségi média és netes felületek (55 százalék) befolyásoló ereje követi. A megkérdezettek a harmadik legnagyobb „felforgatóként” a pénzügyi infrastruktúra területén lévő vállalatokat (41 százalék) nevezték meg. A legkevésbé a hagyományos pénzintézeti szektortól (28 százalék) várják, hogy más iparágaktól venne el bevételeket.

A PwC felmérése végül rámutatott: a bankok a következő évben adatelemzési eszközök és mobil technológiák, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazását tervezik. Emellett fejlesztenék az örökölt infrastruktúrát is. Későbbi terveik során a bankok, illetve a fintech vállalatok három fő területre fókuszálnak: a blockchain technológia kiépítésére, a mesterséges intelligencia bevezetésére, valamint a biometria és az azonosítók kezelésére.

Ezt köszönhetjük a fintechnek

A fintech vállalatok az innovációs ciklusok felgyorsításában értek el szép eredményeket, de hatásukra hívószó lett az ügyfélélmény is – derült ki a Deloitte és a Világgazdasági Fórum fintechről szóló közös kutatásából. Eszerint tömeges elvándorlás nem történt az innovatív vállalatok megjelenésével a pénzügyi szolgáltatóktól, mint ahogyan nem sikerült forradalmi változást elérni az alapvető szolgáltatások igénybevételi módjában sem

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.