BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Koreára figyel az egész világ

A jegyek több mint 80 százalékát már eladták a szervezők, így a legtöbb versenyt csaknem telt ház előtt rendezik a téli olimpián. Üde színfolt a két Korea közös jégkorongcsapata, a semleges színekben versenyző oroszok viszont szokatlan látványt nyújtanak.

Múlt péntektől jövő vasárnapig a dél-koreai Pjongcsangra figyel a világ, ahol 92 ország 2920 sportolója szerepel a téli olimpián, a bő két hét alatt hét sportágban, 102 versenyszámban hirdetnek győztest. Bár a téli olimpia hagyományosan az észak-amerikai és a skandináv országok, illetve az oroszok és a németek játszótere, garantáltan emlékezetes lesz az idei lebonyolítás Ecuador, Eritrea, Koszovó, Malajzia, Nigéria és Szingapúr legjobbjainak, hiszen ezek a nemzetek korábban nem szerepeltek havas-jeges ötkarikás eseményen. A pjongcsangi szervezőbizottság elégedetten értékelte tegnap, hogy a jegyek 84,3 százaléka gazdára talált, noha a kitűzött, 90 százalékos arányt még nem érték el. Összesen 1,17 millió belépő értékesítésével biztosítanák, hogy minden versenyszámot telt ház előtt bonyolítsanak le.

Feleslegesen aggódott, aki üres lelátókat vizionált
Forrás: AFP

A magyar küldöttség egyik legnagyobb reménysége, az alpesi síző Miklós Edit reményei idő előtt elszálltak, mivel egy januári világkupafutamon bukott, és jobb térdében elszakadt a keresztszalag. Miklós távollétében is van azonban magyar éremesély, elsősorban a rövid pályás gyorskorcsolyázók révén: az a honfitársunk, aki dobogóra áll, 38 éves várakozást törhet meg: legutóbb 1980-ban Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncospár volt ezüstérmes. A három egyéni száma közül elvileg a leggyengébb Liu Shaolin Sándornak az 1500 méter, de ezen a távon is döntőbe jutott, ahol be kellett érnie az ötödik hellyel. Jelzésértékű, hogy a 22 éves Liu Shaolin 2016-ban Szöulban 500 méteren volt világbajnok, 2017-ben Torinóban pedig 1000-en nyert Eb-t, ezekben a számokban még nagyobb esélye lehet az első három közé kerülni.

Sportdiplomáciailag pikáns az orosz delegáció jelenléte, hiszen az országban tapasztalt rendszerszintű doppingolás következményeként 168 orosz sportoló csak semleges zászló alatt, olimpiai sportoló Oroszországból (OAR) megnevezéssel indulhat. A dél-koreai rendezés miatt, részben külpolitikai okokból az északi szomszéddal is tele van a világsajtó: Észak-Korea alig egy hónappal a rajt előtt döntött úgy, hogy sportolói részt vesznek a téli olimpián, sőt, az ötkarikás játékok történetében először a két Korea közös csapatot indított a női jégkorongtornán. Emellett műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, sífutásban és alpesi síben is indulnak észak-koreaiak. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az olimpia után Phenjanba látogat.

Közel sem jár akkora veszéllyel, mint a Zika-vírus, amely legutóbb a 2016-os riói nyári olimpia előkészületeit zavarta meg, de a pjongcsangi játékokon is van egészségügyi kockázat, méghozzá a norovírusos fertőzés, amelyet eddig 177 esetben igazoltak. A hányást és gyomorgörcsöt okozó, agresszív vírus eddig egyetlen sportolói küldöttséget sem érintett, a fertőzöttek közül pedig 68-an már meggyógyultak, őket ki is engedték a karanténból. A múlt héten 1200 biztonsági embert különítettek el, mert közülük jó néhányan norovírussal fertőződtek, a szervezőbizottság a katonaságtól kért segítséget a pótlásukra. Érdekesség, hogy tavaly a londoni atlétikai világbajnokságon is felütötte a fejét a norovírus az egyik hivatalos hotelben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.