BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyeket rejt Amerika védelmi költségvetése

A törvény Donald Trump elnök szándékaival összhangban ugyan növeli a katonai kiadásokat, de egy fontos megállapodás végrehajtása meghiúsulhat tőle.

A republikánus többségű szenátus 85-10 arányban fogadta el az október elsején kezdődő 2019-es pénzügyi évre vonatkozó védelmi költségvetésről szólót törvényt (NDAA), amely az amerikai hadseregnek szánt pénz elosztásáról szól ugyan, de általában tágabb politikai célok elérésének egyik eszközéül is szolgál.

A szenátus által elfogadott jogszabályt össze kell még fésülni a képviselőház által már elfogadott törvénnyel, majd a kompromisszumos javaslatot meg kell szavaznia a parlament mindkét házának, és csak azután kerülhet az elnök elé aláírásra.

A szenátus által elfogadott tervezet 639 milliárd dollárt szán az alapvető védelmi kiadásokra, fegyverek, hadihajók és harci repülőgépek beszerzésére, a katonák illetményére, illetve további 69 milliárdot különít el a zajló katonai konfliktusok költségeinek fedezésére.

A Donald Trump kormányának költségvetési törvénye újra fuccsba dönthet egy fontos kínai vállalatot
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Alig hogy megmenekült, újra aggódhat a ZTE

Ahogyan az ismert, az amerikai kormány áprilisban hét évre eltiltotta a ZTE-t az amerikai technológia használatától az Irán és Észak-Korea elleni amerikai exporttilalom megszegése miatt egy évvel ezelőtt kivetett, de felfüggesztett büntetés feltételeinek be nem tartása miatt.

Erre az időre, mivel vállalat termékei nagyrészt amerikai gyártmányú félvezető áramkörökre és részegységekre épültek, a kínai vállalatnak részben le is kellett állítania a gyártást.

Később Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes találkozója után úgy tűnt a kínai cég mégis megmenekülhet az amerikai retorziók elől. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter ugyanis tíz nappal ezelőtt bejelentette, hogy a kormány megállapodott a kínai vállalattal az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről.

Ennek értelmében Kína második legnagyobb távközlési eszközöket gyártó vállalata egymilliárd dollár bírságot fizet, valamint 30 napon belül lecseréli vezető testületeinek tagjait. Emellett letétbe kell helyeznie 400 millió dollárt, amely összeg ugyancsak az Egyesült Államokat illeti meg, ha a kínai konszern nem tartja be a megállapodás feltételeit.

Fotó: AFP

Most viszont úgy tűnik, hogy a cégnek újra van félnivalója, az elfogadott jogszabály ugyanis a képviselőházi változathoz képest tartalmaz egy olyan módosítást, amely megakadályozhatja a kormány és a ZTE kínai mobil távközlési konszern közötti megállapodás végrehajtását.

Hírügynökségi értékelések szerint nem lesz könnyű beépíteni ezt a cikket a törvény végleges változatába, és komoly vita bontakozhat ki a felsőház és a Fehér Ház között. Mindenesetre a szenátusi döntés hatására a hongkongi tőzsdén máris kétéves mélypontra zuhant kedden a ZTE-részvények ára, 24 százalékot veszítettek értékükből.

A ZTE tavaly mintegy 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól, közöttük olyan nagyvállalatoktól, mint

  • a Qualcomm Inc.,
  • a Broadcom Inc. és az Intel Corp.,
  • illetve olyan kisebb cégektől, mint az Acacia Communications Inc. vagy az Oclaro Inc. A ZTE készülékeiben az amerikai alkatrészek aránya 20-30 százalékra tehetők.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.