BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez

A nemzetközi biztonsági rendszert keleti és déli irányból érő folyamatos kihívások miatt Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó szünetében magyar újságíróknak. Emmanuel Macron szerint a NATO meggyengülése hosszú távon költséges lenne a tagállamoknak, míg Donald Trump arról beszélt, hogy nagyon jó a kapcsolata Angela Merkellel.

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország folyamatosan növeli hozzájárulását ahhoz, hogy a NATO ereje növekedhessen. Ennek érdekében az ország átfogó haderőreformba kezdett, aminek nyomán regionális szinten versenyképes hadsereg jön létre. A kapacitások modernizálását Magyarország elkezdte, a Magyar Honvédség új helikoptereket szerez be mintegy 100 milliárd forint értékben.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően Magyarország a korábbi megállapodásoknak megfelelően el fogja érni, hogy a védelmi kiadások a GDP 2 százalékát tegyék ki – tette hozzá Szijjártó Péter.

Trump „nagyon jónak” nevezte a kapcsolatát Merkellel

Donald Trump amerikai elnök a problémák ellenére „nagyon jónak” nevezte a kapcsolatát Angela Merkel német kancellárral szerdán kétoldalú találkozójukat követően, amelyre a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó margóján került sor.

Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van a kancellárral. Fantasztikus a viszonyunk Németországgal

– hangoztatta Trump a közös sajtóértekezleten, amelyen tájékoztatása szerint a katonai költségvetés növeléséről, kereskedelmi kérdésekről és az általa délelőtt élesen bírált Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékről is szó volt.

Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Donald Trump amerikai elnök egy légi bemutatót néz a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Merkel arról számolt be, hogy ezen témák mellett a migráció ügyéről is egyeztettek, és leszögezte, hogy várakozásokkal tekint a további tárgyalások elé Trumppal, az Egyesült Államok ugyanis továbbra is fontos partnere Németországnak.

Macron: a NATO meggyengülése hosszú távon költséges lenne a tagállamoknak

Emmanuel Macron francia elnök szerint a NATO meggyengülése hosszú távon költségesebb lenne a tagországok számára, mint a védelmi kiadások növelése – közölte a párizsi államfői hivatal a csúcstalálkozó megkezdése után. A csúcsértekezlet egyik témája a tagországok védelmi költségvetése, miután Donald Trump többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok európai partnereihez képest jóval nagyobb mértékben járul hozzá a NATO tevékenységéhez.

A közlemény arra is kitért, hogy Macron a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjére Moszkvába utazik, ahol orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is megbeszélést folytat – a francia válogatott bejutott a döntőbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.