BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áll a bál a Magyar Tenisz Szövetségben

Novak Djokovic ellen kezd Fucsovics Márton a US Openen, a szerb szupersztár helyett azonban a magyar Davis-kupa-válogatott a téma, Fu­csovics viszonya ugyanis megromlott a szövetséggel.

Egy helyet rontva 41. a férfi teniszezők legfrissebb, tegnap kiadott ATP-világranglistáján Fucsovics Márton. Egy héttel ezelőtt karriercsúccsal 40. volt, azután viszont Winston-Salemben az első fordulóban búcsúzott. Noha főtáblás az 53 millió dollár összdíjazású US Openen, amely tegnap kezdődött, vele kapcsolatban most mégsem az a téma, hogy a sorsolás szeszélye folytán áldás vagy átok-e ma Novak Dojokovic ellen kezdeni New Yorkban. Nem is akárhol, hiszen az összecsapás színhelye a centerpálya, a csaknem 24 ezer férőhelyes Arthur Ashe stadion. Ha visszaemlékezünk a füves és a salakpályás szezon előtti, év eleji kemény pályás versenyekre, Fucsovics az Australian Openen is összekerült egy sztárral, Roger Federerrel. Igaz, a korábbi svájci világelsővel csak a 4. körben találkozott, előtte a moldovai Radu Albot, a 13. kiemelt Sam Querrey és az argentin Nicolás Kicker jelentette akadályon is túl kellett jutnia.

A Djokovic elleni esélylatolgatás mellett azonban a sportág hazai rajongóinak az osztja meg a figyelmét, vajon mikor és miért romlott meg Fucsovics Márton viszonya a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ), aminek következményeként kérdésessé vált a játéka a világcsoportban maradásról döntő, csehek elleni Davis-kupa-párharcban.

A hivatalos Facebook-oldalán ugyanis arról számolt be a sportoló, hogy nem tud olyan lelkesedéssel és elszántsággal készülni a szep­tember 14. és 16. között esedékes mérkőzésekre, mint ami korábban jellemezte. Az elmúlt kilenc évben 39 DK-mérkőzésből 25-öt megnyerő Fucsovics szerint valami megtört, azt tapasztalja, a szövetség nem adja meg azt az elismerést, amelyet az elért eredmények alapján megérdemelnének a csapattagok és az őket felkészítő edzők. Jelezte, hogy nem jók a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez.

A menedzserem is kezdeményezte a szövetségnél, hogy üljünk le, és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett annyi jutott vissza hozzám, hogy ha Fucsovicsnak nem tetszik a helyzet, akkor nem kell játszania

– írta. A posztból úgy tűnik, Fucsovicsnak elsősorban Köves Gábor szövetségi kapitánnyal lehet konfliktusa. Bár a szakembert nem nevezte meg, azt kiemelte, hogy korábban mindig az aktuális Davis-kupa-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben, ám „sajnos a mostani kapitányra ebben nem számíthattak”, ráadásul az is kiderült, hogy a pályán nincs megfelelő összhang közöttük.

Fucsovics Márton a svájci Stan Wawrinka elleni, eső miatt újrajátszott mérkőzésen
Fotó: Mark Lyons / MTI

Fucsovics Márton kudarcként élte meg ezt a küzdelmet a szövetséggel, amely ráadásul elvonta a figyelmét, és nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplését. Ahogy fogalmazott: jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem kereste meg a közelgő Davis-kupa-meccsel kapcsolatban. Hetek óta vele népszerűsítik az eseményt, csak ebből gondolja, hogy a szövetség számít a játékára. Nehezen tudja elképzelni, hogy pályára lép a csehek ellen – tette hozzá Fucsovics.

A Magyar Tenisz Szövetség – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – csak Fucsovics közösségi oldaláról értesült arról, hogy a játékos kérdésessé tette Davis-kupa-szereplését a csehek ellen.

A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Fucsovics Márton új menedzsmentjével, így pontosan tudta, hogy számítunk rá

– írták. Az MTSZ álláspontja szerint megállapodásuk van a játékossal, és „a Facebookon leírt egyéb tények sem fedik a valóságot, de nem gondoljuk, hogy a nyilvánosság előtt kellene kitárgyalnunk ezt a témát”.

Korábban főleg a csapatsportágakban, például a férfi kézilabdázóknál Nagy László esetében fordult elő, hogy egy játékos nyílt levélben sorolta fel a válogatottbeli szerepléssel kapcsolatos aggályait. Nagy több konkrét problémára is kitért, például a napidíj és a biztosítás kérdésére. Fucsovics Márton viszont nem nevezte meg konkrétan, min kellene változtatni, soraiból legfőképp személyes ellentét olvasható ki. Köves Gábor azt nyilatkozta ez ügyben a Nemzeti Sportnak, hogy ő mindig a játékosok mellett áll. „Úgy tudom, Marcinak sohasem volt problémája velem, nekem sem vele. Azt nem tagadom, hogy az edzőjével, Sávolt Attilával már volt összetűzésünk. De ha Marcinak gondja van, akkor velem kellene megbeszélnie négyszemközt” – mondta Köves.

A másik magyar éljátékos, Babos Tímea is állást foglalt az ügyben: Fucsovics Márton mellett állt ki Facebook-posztjában, szerinte sem könnyű együttműködni a Magyar Tenisz Szövetséggel.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.