BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Theresa May nem vár jobb ajánlatot az EU-tól

A brit miniszterelnök szerint nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer kereteiről kidolgozott tervezeteknél jobbat ajánlana fel Londonnak, ha a brit parlament e dokumentumokat elutasítja.

Theresa May péntek délután a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió és a BBC rádió közös betelefonáló műsorának vendége volt. Arra a hallgatói kérdésre, hogy „van-e B-terv” arra az esetre, ha a londoni alsóház a december második hetében esedékes szavazáson nem fogadja el a Brexit-megállapodásokat, May kijelentette:

ha a megállapodás „nem megy át, akkor kezdhetünk mindent elölről”, és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.

Hozzátette: a kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, „hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, itt egy jobb megállapodás”.

Theresa May
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP)

Kulcskérdéseket nem rendez a tervezet

Megállapodott az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság a Brexit utáni kapcsolatrendszert taglaló politikai deklaráció tervezetéről. Brit képviselők szerint azonban sem a halászat, sem Gibraltár ügyét nem rendezték a felek, s az utóbbi miatt Spanyolország megvétózhatja a dokumentum elfogadását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.