BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezrek ülnek életük végéig börtönben a török puccskísérlet miatt

A hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben eddig összesen 289 bírósági per indult.

A 2016. július 15-i puccskísérlettel kapcsolatban eddig 1934 embert ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre Törökországban

– jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség. Az Anadolu összefoglalója szerint a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben 289 bírósági per indult. Az eljárások közül keddig bezárólag 239-et tudtak lezárni a török hatóságok.

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy eddig 3057 ember kapott börtönbüntetést a puccskísérlet miatt. Az életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott 1934 ember közül 956-an súlyosbított életfogytiglanit kaptak, további 1123 embert pedig rövidebb időtartamú, 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetésekre ítéltek.

Recep Tayyip Erdogant két éve nyáron próbálták meg eltávolítani a hatalmából
Fotó: AFP

Az Anadolu – anélkül, hogy részletezte volna – azt írta, hogy súlyosbított életfogytiglanit kapott több volt tábornok, tiszt és altiszt. A hírügynökség egyúttal kiemelte, hogy a perek során számos közkatonát, de néhány, rendfokozattal rendelkező katonát is felmentettek.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért.

A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami- és a magánszférába, egyebek mellett a haderőbe is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. A fegyveres erőknél mintegy 15 ezer embert menesztettek tisztségéből, összesen pedig csaknem 220 ezer embert, köztük

  • bírákat,
  • ügyészeket,
  • tanárokat,
  • orvosokat,
  • üzletembereket,
  • újságírókat
  • vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a mozgalom tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török kormányzatot.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.