BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: Új tárgyalást akarnak a britek

Theresa May a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól.

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól

– közölte kedden a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szokásos napi tájékoztatóján elmondta: a konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni.

Theresa May brit miniszterelnököt és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan,

230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy sem a backstop-mechanizmusról, sem általánosságban a kilépési feltételeket tartalmazó egyezményről nem tartja lehetségesnek a tárgyalások újranyitását.

Ezt Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje is hangsúlyozta kedd délutáni nyilatkozatában. A politikus szerint nincs értelme a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatott tárgyalások újbóli megnyitásának.

A tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy „mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért

– mondta a politikus, hozzátéve, ha valamit újranyitnának, akkor mindent újra megnyitnának. A brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalások eredményeként kötött megállapodást, és azt kellene rögzítenie, hogy milyen kapcsolatrendszert kíván kiépíteni az EU-val – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.