A budapesti Babel és a Stand étterem is Michelin-csillagot kapott a Michelin Guide Main Cities of Europe 2019 bécsi csúcsgasztronómiai rendezvényről élőben közvetítő Világevő blog szerint.
A már csillaggal bíró hazai éttermek pedig megőrizték kitüntetéseiket, így a kétcsillagos Onyx, valamint az egy-egy csillagos Borkonyha, Costes és Costes Downtown is.
Könnyekkel küzdve írom ezeket a sorokat, borzasztóan boldogok és büszkék vagyunk a 10 éves tanulásunkra és a megtiszteltetésre. Hálásak vagyunk minden vendégünknek és segítőnknek, aki ezen az úton elkísért minket! Magyar és erdélyi konyha talán egyben még ilyen kitüntetést nem kapott. Szeretünk Magyarország! Az élet szép.
– nyilatkozata a Világevőnek Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel tulajdonosa.
Széll Tamás, a Stand társtulajdonosa pedig tömören csak annyit írt a Világevőnek: „Örülünk :-)”
Bejöttek tehát a Világgazdaság által megkérdezett csúcsgasztronómiai szakértők számításai, akik két-három új Michelin-csillagos éttermet vártak a Michelin Guide új európai listáján.
A lapunknak nyilatkozó Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke legalább egy-két újabb Michelin-csillagra számított. Hamvas a szerdán csillaggal kitüntetett Stand étterem társtulajdonosa is Széll Tamással és Szulló Szabinával.
Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a Világgazdaságnak azt mondta, a meglévő öt budapesti Michelin-csillag mellé várt újabbak további turisztikai vonzerőt jelentenének, és időszerűek is lennének, mivel a budapesti topéttermek meglehetősen alulreprezentáltak a nyugat-európaiakhoz képest a világ legnépszerűbb étterem- és szállodakalauzában.
A magyar fővárosban immár hat Michelin-csillagos étterem van, a hazai csúcsgasztronómia pedig összesen hét csillaggal büszkélkedhet.
A Michelin Guide Michelin Guide Main Cities of Europe 2019 kiadványban
Bib Gourmand elismeréssel pedig már 271 éttermet tartanak számon, utóbbiak közül 28-an idén kapták a kitüntetést.
Az egyetlen új háromcsillagos étterem a bécsi Amador. 2019-ben először szerepel a listán Reykjavik, Zágráb és Dubrovnik is.
A Standot két olyan tapasztalt szakács hozta létre, akik sok éve dolgoznak együtt, és az ételeiket a személyiségükkel töltik meg, de teljes szívvel a klasszikus magyar konyha mellett állnak. A Babel egy igazi büszkeséggel vitt elegáns étterem a Duna-parton. A séf, Veres István Erdélyből származik, az ő gyermekkori emlékei inspirálják a menüt
– írja az újonnan kitüntetett magyar éttermekről a Michelin közleménye.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.