BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan helyesli az isztambuli választások megismétlését

Recep Tayyip Erdogan török elnök a leghelyesebb lépésnek nevezte kedden, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) előző nap a március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és a főpolgármester-választás megismétléséről döntött. Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester szerint ugyanakkor árulás történt.

Erdogan hatalmon lévő pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva úgy fogalmazott: az YSK határozata megerősíti a demokráciát.

A legnagyobb török városban a nem hivatalos végeredmény szerint rendkívül kiélezett versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.

Fotó: AFP

Bár Imamoglu később át is vette megbízólevelét, az AKP a választáson elkövetett szervezett szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a szavazás érvénytelenítését és megismétlését.

Az ellenzéki polgármester szerint árulás történt

Árulásnak nevezte hétfő este Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester, hogy a kormánypárt beadványa alapján a választási bizottság megsemmisítette a március végi választás eredményét, és a voksolás megismétlését rendelte el.

„Akik a döntéseket hozzák ebben az országban, árulásban vesznek részt, de mi, akik soha nem adjuk fel, meg kell, hogy őrizzük a reményt” – jelentette ki Imamoglu. Az ellenzéki politikus arra kérte támogatóit, hogy „szárítsák fel könnyeiket”. „Meglátják, együtt győzni fogunk” – hangsúlyozta a Ekrem Imamoglu több ezer híve előtt, akik a választási bizottság tagjainak lemondását követelték, és a jog és igazság jelszavakat skandálták.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) „tömeges szabálytalanságokra” hivatkozva kezdeményezte az isztambuli önkormányzati választás eredményének megsemmisítését. Ekrem Imamoglu március végén nagyon szoros küzdelemben, csak alig 13 ezer szavazat különbséggel győzte le az AKP jelöltjét, Binali Yildirim korábbi miniszterelnököt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.