BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővülhetnek a bölcsődei férőhelyek

A kormány 95 milliárd forintot szán bölcsődefejlesztésre, amivel 7700 férőhely jöhet létre országszerte, ami azonban félő, hogy kevés lesz.

Jelentősen emeli a kormány az új bölcsődei férőhelyek létrehozására szánt keretösszeget, így 95 milliárd forintból 7700 férőhely jöhet létre országszerte – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden. A tárcavezető elmondta, a kormány év elején 10 milliárd forintot irányzott elő új férőhelyek létrehozására,

ezt emelték meg most 85 milliárd forinttal.

Így július elsejétől 95 milliárd forintra pályázhatnak megyei, helyi és nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, közalapítványok és nonprofit társaságok.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI Fotó/Kovács Tamás

A kormány várakozásai szerint a megyékből 424, a megyei jogú városokból pedig 32 pályázat érkezhet be, a legtöbb férőhely pedig várhatóan a nyugati megyékben jön majd létre: Győr-Moson-Sopron megyében több mint 780, Fejér megyében pedig majdnem 750 – jelezte a miniszter.

Kásler Miklós közölte, az európai uniós forrásból megvalósuló pályázaton elnyert összeg új épületek építése mellett

felhasználható már meglévő bölcsődék felújítására, korszerűsítésére, bővítésére is, ha ez a férőhelyek bővülésével is jár, valamint eddig más célra használt épületek bölcsődévé alakítására is.

A pályázaton hagyományos, családi és mini bölcsődei férőhelyek kialakítását támogatják – tette hozzá.

Korábban a Világgazdaság beszámolt róla, hogy 300 ezer három év alatti magyar gyermekre mindössze 47 ezer bölcsődei férőhely jut, ráadásul rendkívül egyenlőtlen ezeknek a helyeknek az eloszlása. Emellett az intézményekben garantált a túljelentkezés is, aminek okán tavaly mintegy négyezer gyermeknek nem jutott bölcsődei férőhely. Tovább >>

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.