BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Országgyűlési választáson újfent kétharmaddal nyerne a Fidesz

A Nézőpont nem várt eredményt azzal indokolja, hogy a szavazók nem az alkalmasság alapján szavaztak.

A 2019-es önkormányzati választást Budapesten elvesztette, de Budapesten kívül megnyerte a kormányzó Fidesz-KDNP szövetség. Ha azonban a leadott voksokat parlamenti választásra vonatkoztatjuk, a Fidesz országos és erős győzelme megkérdőjelezhetetlen lenne – állítja a Nézőpont Intézet.

A szervezet szavazat-átszámító elemzése alapján, ha múlt vasárnap országgyűlési választást tartottak volna Magyarországon, a kormánypártok közel kétharmados többséget szereztek volna ismét (a kétharmadhoz szükséges 133-ból 129 mandátumot). Így minden legitimációs alapja megvan a Fidesz-KDNP-nek, hogy az országgyűlési kétharmados többségét használja a jövőben is, ha valamilyen ügyben szükségesnek tartja.

A Nézőpont nem várt eredményt azzal indokolja, hogy a szavazók inkább „pártreferencia” alapján szavaztak, mintsem „a személyes teljesítmény és a feltételezett alkalmasságot szem előtt tartva. Más lenne azonban a helyzet, amennyiben országgyűlési választást tartottak volna, az eredmény továbbra is a Fidesz-KDNP győzelmét jelentené.

A hatályban lévő magyar országgyűlési választási rendszer vegyesen, többségi és arányos elemeket is alkalmazva, számolja át a leadott szavazatokat mandátummá. Minden szavazásra jogosult magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak két szavazata van, amelyekkel egyéni választókerületek országgyűlési képviselőjelöltjeire, valamint országos pártlistákra voksolhat.

MTI/Koszticsák Szilárd

A szavazóköri eredmények átsorolása alapján kiszámítható, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson 78 egyéni választókerületben győztek volna. Egyes megyékben az összes választókerületben kormánypárti győzelem kalkulálható,

  • így Bács-Kiskun megye mind a 6,
  • Békés megye 4,
  • Győr-Moson-Sopron megye 5,
  • Hajdú-Bihar megye 6,
  • Heves megye 3,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 4,
  • Nógrád megye 2,
  • Somogy megye 4,
  • Tolna megye 3,
  • Vas és Zala megyék 3-3
  • direktmandátumát is a Fidesz-KDNP szerezte volna meg.

    Ugyanakkor a fővárosban az önkormányzati választási adatok átszámításával a kormánypártok egyetlen választókerületi győzelmet sem tudtak volna aratni. Az ellenzék összesen 28 mandátumhoz jutott volna a 106 választókerületből, azaz tizenhárommal több győzelemnek örülhettek volna, mint 2018 áprilisában. Baranyában 4-ből 2, Borsodban 6-ból 2, Budapesten mind a 18, Csongrádon és Fejér megyében 4-ből 1, Komárom-Esztergomban 3-ból 1, Pest megyében 12-ből 2 és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 6-ból 1 egyéni választókerületet tudott volna csupán megnyerni a teljes szivárványkoalíció.

    Az önkormányzati választás feltételezett országos listás eredménye

    A Fidesz-KDNP egy esetleges most vasárnapi országgyűlési választáson,

    a pártlistákra leadott szavazatok 53,29 százalékát szerezte volna meg, az ellenzéki összefogást alkotó pártok viszont csak 41,9 százalékos eredményt tudtak volna felmutatni a szavazatok mintázata alapján.

    A közvetlen listás eredményhez hozzá kell még számolni az összesen 228 ezerre becsült külhoni magyar szavazatokat, valamint a töredékszavazatokat. A Fidesz-KDNP összesen 1.017.000, míg az ellenzéki szövetség 1.155.000 ilyen töredékszavazatot tudott volna most vasárnap szerezni a modellszámítás alapján. Az összes listára jutó szavazatot figyelembe véve, a törvény által előírt mandátumkiosztási formulával, a kormánypárt tehát összesen 51, míg az ellenzék 42 mandátumot szerezhetett volna meg. Két olyan ismert ellenzéki párt van még, amely nem vett részt az összefogásban, viszont nem is érte volna el az 5 százalékos bejutási küszöböt, az Mi Hazánk (2,7 százalék) és az MKKP (2,1 százalék).

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.