BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fehérorosz ellenzéki vezető bejelentkezett országa vezetésére

Szvjatlana Cihanouszkaja videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Mindeközben a brit külügyminiszter bejelentette, hogy nem fogadja el a választás eredményét.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn közzétett videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot.

A YouTube videomegosztó portálra feltett üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.

Ellenzéki tüntetők az ellenük bevetett könnygáz elől menekülnek Minszkben
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

London nem fogadja el a választás eredményét

Az Egyesült Királyság nem fogadja el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn. Raab szerint

a világ szörnyülködve szemlélte azt a brutális erőszakot, amellyel a fehérorosz hatóságok felléptek a békés tiltakozások elnyomása érdekében az „elcsalt” elnökválasztást követően.

A brit diplomácia vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a „hibáknak” a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta.

Dominic Raab hozzátette, hogy London együttműködik nemzetközi partnereivel a felelősök elszámoltatása és szankcionálása érdekében.

Putyin szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt, hogy Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára – írta közleményében a Kreml.

Lukasenka nyerte a fehérorosz elnökválasztást

Öt szavazóból négy a regnáló elnökre voksolt. Az államtól független felmérések ezzel szemben homlokegyenest ellentétes képet mutattak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.