BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NAV-ra hivatkozva csaltak ki tízmilliókat több vállalkozótól

A gyanúsítottak mintegy 20 gazdasági társaság döntéshozóit verték át.

Adóhatósági eljárások befolyásolását ígérte vállalkozóknak az a két férfi és egy volt NAV-dolgozó, akinek a letartóztatását indítványozza a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A három férfi ellen bűnszövetségben, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást.

A gyanú szerint 2019 szeptembere előtt a két férfi és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa abban állapodott meg, hogy vállalkozókat győznek meg arról, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével, illetve befolyásolásával a velük kapcsolatos adóigazgatási, illetve a NAV hatáskörébe tartozó büntetőeljárásokról információkat szereznek, és azok további menetét a megrendelő érdekeinek megfelelően irányítják.

A gyanúsítottak részben összekötőkön keresztül mintegy 20 gazdasági társaság döntéshozóitól több tízmillió forintot szereztek így meg azt a látszatot keltve, hogy a pénz egy részét hivatalos személy részére továbbítják.

A valóságban azonban a hivatkozott kapcsolatrendszerrel nem rendelkeztek és a jogtalan előnyként átvett vesztegetési pénzt saját céljaikra fordították.

Fotó: AFP

Az ügyben a héten tartottak öt embernél kutatásokat, a bűnügyi akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Készenléti Rendőrség munkatársai is közreműködtek.

A nyomozó ügyészség a hivatali kapcsolatukra valótlanul hivatkozó három személy őrizetét elrendelte, a kutatások során náluk 25 millió forint készpénzt foglaltak le.

Ők sem, és a vesztegetésért, valamint a befolyás vásárlásáért kihallgatott gyanúsítottak sem tettek vallomást. A letartóztatásokról a nap folyamán dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.